China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Imagine ilustrativă - China a testat bomba cu hidrogen.
Imagine ilustrativă - China a testat bomba cu hidrogen.

China ar fi testat o bombă non-nucleară cu hidrogen, marcând un progres notabil în capacitățile sale militare. Testul a implicat un dispozitiv de 2 kilograme care utilizează hidrură de magneziu, un material solid de stocare a hidrogenului, care, la activare, a produs o minge de foc susținută depășind 1 000 de grade Celsius timp de peste două secunde - de 15 ori mai mult decât exploziile echivalente de TNT.

Această combustie a dus la daune termice extinse, suficiente pentru a topi aliajele de aluminiu, și permite un control precis al intensității exploziei, obținând o distrugere uniformă pe zone vaste.

Cercetătorii chinezi au detonat cu succes un nou dispozitiv exploziv pe bază de hidrogen, anunțând un progres important în ceea ce privește capacitățile militare ale Chinei. Această descoperire, descrisă ca o bombă non-nucleară cu hidrogen, a fost dezvoltată de China State Shipbuilding Corporation (CSSC), dispozitivul fiind testat în cadrul unui experiment pe teren.

Youtube video image

Această evoluție are loc pe fondul escaladării tensiunilor în regiunea Indo-Pacific, în special în ceea ce privește Taiwanul. Taiwanul a condamnat recentul test cu rachete balistice intercontinentale efectuat de China în Oceanul Pacific, calificându-l drept „o încercare de a submina pacea și stabilitatea regională”. 

Această mișcare a Chinei este percepută ca un mesaj strategic adresat Statelor Unite și aliaților acestora, prezentând progresele în domeniul tehnologiei militare și subliniind, în același timp, trecerea la soluții energetice mai curate în război.

 

Cum funcționează o bombă cu hidrogen?

 

Spre deosebire de armele tradiționale, bombele cu hidrogen se bazează pe un material solid cunoscut sub numele de hidrură de magneziu - care stochează mult mai mult hidrogen decât un rezervor de gaz presurizat.

Atunci când este declanșat de explozibili convenționali, materialul se descompune rapid, eliberând hidrogen gazos de mare putere.

Odată amestecat cu aerul și aprins, hidrogenul gazos suferă o reacție de combustie violentă, creând o explozie puternică.

Cu toate acestea, fabricarea hidrurii de magneziu este atât complexă, cât și periculoasă, deoarece materialul este foarte reactiv și chiar și o scurtă expunere la aer poate provoca explozii fatale. În prezent, producția este limitată la doar „câteva grame pe zi” din cauza condițiilor extreme pe care le necesită.

 

O armă revoluționară


Dispozitivul, care cântărește doar 2 kilograme, are un mecanism exploziv unic. În loc să utilizeze materiale nucleare, se bazează pe hidrură de magneziu, care stochează hidrogenul la o densitate mult mai mare decât rezervoarele presurizate convenționale.

Atunci când este detonată de un exploziv standard, hidrura de magneziu suferă o descompunere termică rapidă, eliberând hidrogen gazos. Gazul se amestecă cu aerul și se aprinde, creând o minge de foc arzătoare care poate arde la temperaturi de peste 1 000 °C.

Această căldură intensă persistă timp de peste două secunde, ceea ce face ca dispozitivul să fie mult mai eficient în ceea ce privește daunele susținute decât explozivii convenționali.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel