Multe state din întreaga lume lucrează la dezvoltarea propriilor HPM-uri, iar SUA ar intenționa să desfășoare în curând unele în regiunea Indo-Pacific. Se presupune că SUA ar intenționa să utilizeze astfel de arme pentru a lovi și distruge sateliții chinezi în cazul izbucnirii unui conflict între cele două superputeri.
În majoritatea cazurilor, dar nu în toate, HPM-urile dispun de o antenă de tip satelit-dish cu mai multe grade de rotație pentru a ataca țintele după bunul plac. Cu toate acestea, noul HPM chinez utilizează în schimb tehnologia de emisie phased array.
Se susține că acest lucru permite „focalizarea precisă a energiei, sporindu-i raza de acțiune efectivă și amplificând pagubele, permițând atacuri simultane asupra mai multor ținte”, potrivit cercetătorilor implicați în proiect.
Deși interesant, este important de remarcat faptul că această configurație a fost considerată mult timp nepractică, deoarece tinde să fie relativ instabilă. Cu toate acestea, cercetătorii chinezi au depășit provocările legate de această tehnologie, permițându-i chiar să producă microunde cu o putere apropiată de 1 gigawatt (GW).
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Națională de Tehnologie în Domeniul Apărării din Changsha și de la Institutul Nord-Vest de Tehnologie Nucleară din Xian, tehnologia produce unde electromagnetice oscilante care pot fi convertite în unde mai stabile. Aceștia au dezvoltat chiar și o modalitate de distribuire a undelor electromagnetice în opt canale independente pentru antenele de tip phased array.
Potrivit South China Morning Post , acest lucru se realizează cu ajutorul unui sistem unic de transformare a puterii de mărimea unui ventilator de uz casnic. În acest fel, HPM poate emite 80.000 de volți pe metru.
Acesta este comparabil cu impulsurile electromagnetice generate de exploziile armelor nucleare. Potrivit echipei, puterea divizată de înaltă performanță a fost testată extensiv de mai mult de 5 000 de ori la putere maximă.
Cu toate acestea, potrivit unor experți spațiali chinezi, SCMP raportează că, pentru a reduce costurile, este posibil ca unele componente să nu respecte standardele militare pentru consolidarea suplimentară împotriva atacurilor potențiale.
Având în vedere utilizarea la nivel înalt a sistemului Starlink în teatre de război precum cel ruso-ucrainean, armata chineză urmărește cu interes să dezvolte arme antisatelit specifice. Conform calculelor oamenilor de știință chinezi, armele bazate pe energie electro-magnetică au capacitatea de a viza nu numai dronele, ci și sateliții aflați pe orbita joasă a Pământului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News