China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion chinez Y9 / Statul Major al Japoniei
Avion chinez Y9 / Statul Major al Japoniei

Povestea incursiunii avionului chinez de spionaj în spațiul aerian nipon este departe de a se încheia și pare că ia o turnură spre escaladare.

China a informat Japonia că o „obstrucție neașteptată” a făcut ca unul dintre avioanele sale militare să pătrundă în spațiul aerian japonez în august, au declarat sâmbătă surse diplomatice, insinuând că vina ar aparține de fapt militarilor japonezi, potrivit cotidianului The Mainichi.

Beijingul nu a recunoscut vreo abatere și nici nu a subliniat că va dispune de măsuri pentru a preveni repetarea, au spus sursele. „Obstrucția” poate fi o referire la urmărirea avioanelor militare chineze de către aeronavele Forțelor de Autoapărare japoneze.

Aceasta este prima dată când explicația Chinei pentru încălcarea spațiului aerian este dezvăluită.

Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba este de așteptat să caute explicații suplimentare cu privire la această problemă în timpul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, care este aranjată în contextul întrunirilor multinaționale care urmează să se desfășoare în America de Sud la jumătatea lunii noiembrie.

 

China spune că avionul militar chinez de spionaj Y-9 a încălcat din greșeală spațiul aerian al Japoniei

 

Avionul chinez de spionaj militar Y-9 a survolat Marea Chinei de Est în largul Insulelor Danjo din prefectura de sud-vest a Nagasaki timp de aproximativ două minute pe 26 august de la 11:29 a.m., în pofida avertismentelor repetate, potrivit Ministerului japonez al Apărării.

În urma intruziunii, care a determinat Forța Japoneză de Autoapărare Aeriană să desfășoare avioane de luptă, China a descris situația din septembrie ca fiind „complet accidentală”, potrivit unor surse diplomatice.

Beijingul nu s-a referit în mod explicit la Japonia sau la Forțele de Autoapărare atunci când a susținut că a existat o „obstrucție”, au spus sursele.

Guvernul japonez a respins afirmațiile chineze caracterizându-le drept „lipsite de sens” și cerând Beijingului să clarifice faptele, au spus sursele.

Tokyo a avertizat, de asemenea, că, dacă Beijingul refuză să ofere suficiente informații, ar putea afecta și mai mult sentimentul public japonez față de China și ar putea complica eforturile de a rezolva problema, potrivit surselor.

China nu și-a exprimat regretul pentru încălcarea spațiului aerian.

Între timp, China a explicat Japoniei că încălcarea spațiului aerian „nu a fost o reacție” la intrarea distrugătorului nipon Suzutsuki în apele teritoriale chineze în iulie, au spus sursele.

Căpitanul navei a fost schimbat din funcție, sursele spunând că guvernul japonez a concluzionat că Suzutsuki a navigat din greșeală timp de aproximativ 20 de minute în apele chineze în largul coastei provinciei Zhejiang, pe 4 iulie.

După ce un submarin chinez cu propulsie nucleară a intrat în apele japoneze lângă Insulele Sakishima din prefectura Okinawa în 2004, Beijingul și-a exprimat deschis regretul și a transmis neoficial Japoniei că incidentul a fost rezultatul unei „erori tehnice”, au spus sursele.

Katsutoshi Kawano, fostul șef al Statului Major Comun a Forțelor de Autoapărare japoneze, a spus că este încrezător că avioanele nipone „nu obstrucționează niciodată” alte aeronave într-un mod care să declanșeze reacții excesive. Japonia este angajată într-o politică orientată exclusiv spre apărare, în conformitate cu Constituția sa de renunțare la război.

Având în vedere că piloții niponi de avioane de luptă nu sunt în principiu autorizați să folosească arme decât în ​​cazuri de legitimă apărare sau alte urgențe, ei „nu pot bloca alte avioane”, a adăugat Kawano.

În timpul campaniei sale pentru alegerile la conducerea Partidului Liberal Democrat, Ishiba, care a devenit prim-ministru la 1 octombrie, a propus ca Japonia să ia în considerare modificarea legilor pentru a permite Forțelor de Autoapărare să folosească arme în cazul incursiunii în spațiul aerian a unui avion militar chinez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel