Republica Populară Chineză consideră probabil o serie de țări, inclusiv Kenya, drept potențiale poziții pentru găzduirea instalațiilor Armatei Populare de Eliberare, a menționat Pentagonul în raport. "O rețea globală de logistică militară și facilități militare ale armatei chineze ar putea interfera cu operațiile militare ale SUA și ar putea sprijini operațiile ofensive împotriva Statelor Unite, pe măsură ce obiectivele militare globale ale Chinei evoluează. Beijingul încearcă să stabilească infrastructuri logistice și baze robuste în străinătate pentru a permite armatei să proiecteze și să susțină puterea militară chineză la distanțe mai mari", se precizează în raportul Pentagonului.
Armata kenyană nu a răspuns încă solicitărilor formulate de Business Daily. China, pe de altă parte, a calificat afirmațiile ca fiind false. "Informațiile menționate sunt total false", a declarat Xueqing Huang, șeful secției de informații și afaceri publice a ambasadei Chinei din Kenya.
China și-a deschis prima bază militară de peste mări în Djibouti în 2017. Construcția instalației a început în martie 2016 în portul Doraleh. Djibouti este un punct strategic situat la gura Mării Roșii, cu acces ușor la Marea Arabiei, Golful Persic și Oceanul Indian. În bază sunt dislocați pușcași marini ai forțelor chineze, împreună cu vehicule blindate și piese de artilerie.
Avertismentul vine în mijlocul unei curse a înarmărilor dintre China și Statele Unite, centrată pe problema stocurilor nucleare, cu implicații majore pentru echilibrul de putere dintre cele două superputeri. Planificatorii militari americani spun că China își extinde forțele și bazele nucleare pentru a limita capabilitățile SUA în cazul unui conflict.
SUA avertizează că Beijingul încearcă să își consolideze influența militară și economică în Africa
Washingtonul a avertizat că, prin crearea unei baze pe teritoriul kenyan, Beijingul dorește să-și consolideze influența militară și economică asupra Kenyei și a altor țări africane, în special în zona Cornului Africii. China investește cantități enorme de resurse în eforturile de a-și proiecta puterea peste ocean. Acest lucru se realizează în primul rând prin investiții sau prin controlul direct al principalelor porturi, aeroporturi și alte infrastructuri, precum și prin stimularea unor relații politice și diplomatice mai puternice. Ambițiile militare ale Beijingului fac parte din planurile sale de implementare a proiectelor care își propun dezvoltarea comerțului cu statele africane. China a finanțat miliarde de dolari pentru construirea infrastructurii în Kenya, inclusiv calea ferată între Nairobi și Mombasa.
Pe de altă parte, Washingtonul și Nairobi au angajamente militare puternice. Statele Unite au o bază militară în Golful Manda din insula oraș port Lamu. La începutul acestui an, administrația președintelui Joe Biden a anunțat, de asemenea, dislocarea de trupe speciale americane în Kenya pentru a susține eforturile de combatere a terorismului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News