China și Brazilia au prezentat propria soluție a războiului din Ucraina. Cele 6 puncte ale „declarației de la Beijing”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

China și Brazilia au ajuns săptămâna aceasta, pe data de 23 mai, la o poziție comună privind modalitatea de a se iniția rezolvarea crizei din Ucraina.

Acordul la care au ajuns cele două țări a fost prezentat la Beijing la finalul unei întâlniri între Wang Yi - ministrul chinez de externe, și Celsus Amorim - consilierul pentru politică externă al președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Președinția braziliană a precizat că, propunerea comună avansată de cele două țări urmărește detensionarea conflictului, solicită extinderea asistenței umanitare, condamnă folosirea armelor de distrugere în masă și sugerează o conferință internațională de pace recunoscută de atât de Rusia cât și de Ucraina.

Conform declarației comune a Ministerului de Externe al Chinei și președinției Braziliei cele două părți au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la promovarea unei soluții politice la criza din Ucraina și la detensionarea situației, în urma căruia au ajuns la un consens în șase puncte:

 

Cele 6 puncte ale „declarației de la Beijing

 

2. Foto: Mini... (china-militari_33770800.jpg)

Foto: Ministerul Apărării din China

”1. Cele două părți (China și Brazilia - nota autorului) fac apel la toți actorii relevanți să respecte trei principii pentru detensionarea situației, și anume: nicio extindere a câmpului de luptă, nicio escaladare a luptelor și nicio provocare din partea niciunei părți.

2. Ambele părți (China și Brazilia – n.a.) consideră că dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina. Toți actorii relevanți trebuie să creeze condiții pentru reluarea dialogului direct și să promoveze detensionarea situației până la atingerea unei încetări globale a focului. Brazilia și China susțin o conferință internațională de pace organizată la momentul potrivit (în viitor – n.a.), care să fie recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților relevante, precum și o discuție corectă a tuturor planurilor de pace.

3. Sunt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară în zonele relevante și pentru a preveni o criză umanitară la scară mai mare. Trebuie evitate atacurile asupra civililor sau asupra instalatiilor civile, iar populatia civilă, inclusiv femeile, copiii și prizonierii de război, trebuie protejată. Ambele părți (Brazilia și China – n.a.) susțin schimbul de prizonieri de război între țările implicate în conflict.

4. Utilizarea armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, chimice și biologice, trebuie respinsă. Trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a preveni proliferarea nucleară și pentru a evita o criză nucleară.

5. Atacurile împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice trebuie respinse. Toate părțile trebuie să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind siguranța nucleară, și să prevină cu hotărâre accidentele nucleare provocate de om.

6. Ar trebui evitată divizarea lumii în grupuri politice sau economice izolate. Cele două părți (China și Brazilia – n.a.) solicită noi eforturi pentru consolidarea cooperării internaționale în domeniul energiei, monedei, finanțelor, comerțului, securității alimentare și securității infrastructurii critice, inclusiv conductele de petrol și gaze, cablurile optice submarine, instalațiile electrice și de energie, precum și rețelele de fibră optică, în pentru a proteja stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale.

Cele două părți (China și Brazilia – nota autorului) invită membrii comunității internaționale să susțină punctele comune menționate mai sus și să joace un rol comun constructiv în detensionarea situației și promovarea discuțiilor de pace.”

Nota autorului: Consensul dintre cele două țări, ambele membre ale organizației BRICS din care face parte și Rusia, vine la o săptămână după ce președintele rus, Vladimir Putin, s-a deplasat la  Beijing unde s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping.

2. Distrugeri... (ucraina-razboi_62512200.jpg)

Distrugeri urbane provocate de ocupantul rus în Ucraina. Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський

De asemenea, viziunea chino-braziliană despre primii pași în rezolvarea ”crizei din Ucraina”, cum este denumit războiul în documentul respectiv, apare cu aproximativ trei săptămâni înaintea conferinței internaționale de pace din Elveția, programată pentru perioada 15-16 iunie, la care Rusia nu participă.

În textul propunerii avansate de China și Brazilia nu este specificat niciun document de drept internațional, unanim recunoscut de toate statele lumii, din care să rezulte principiile de rezolvare a războiului ruso-ucrainean, ca și cum întreaga experiența acumulată de umanitate și pusă în aceste documente de drept internațional nu ar mai fi valabilă.

De frica unui posibil colaps economic mondial (conform punctului 6), cu care omenirea este șantajată dacă nu se ascultă de pretențiile Rusiei, trebuie acceptată reinterpretarea normelor internaționale.

În consecință, deși propunerea chino-braziliană este, aparent, echilibrat formulată, putând induce în eroare pozițiile unor state nehotărâte, are cel mai probabil ca scop să creeze disensiuni între participanții la Conferința internațională de pace din Elveția din 15-16 iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel