China schimbă retorica în noul an. Xi cere Armatei să fie pregătită 'în orice moment de război'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
China, Armata de Eliberare a Poporului. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
China, Armata de Eliberare a Poporului. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Președintele Xi Jinping a cerut la începutul anului 2021 Armatei Chinei să fie pregătită de război în „orice moment”. Retorica e una diferită față de mesajul transmis la începutul anului 2020.

Xi a cerut Armatei de Eliberare a Poporului să fie pregătită în orice moment de război, într-un prim ordin dat de liderul comunist în anul 2021. Acesta a solicitat trupelor să „crească substanțial” integrarea noilor tehnologii în exercițiile de luptă și să țină pasul cu evoluțiile din domeniu, transmite Soth China Morning Post.

China a investat masiv în tehnologii militare pe care le-a implementat în Armata de Eliberare a Poporului.

Xi a cerut integrarea cât mai rapid a noilor echipamente militare ale Beijingului.

Discursul său diferă foarte mult de cel de la începutul anului 2020, când Xi Jinping a cerut Armatei de Eliberare a Poporului să „să gestioneze crizele” cât mai eficient și să „descurajeze războiul”.

 

China, relații tensionate cu SUA și Taiwanul, insula care trăiește sub permanenta teamă a unei invazii

 

În Pacific și nu numai, China şi SUA traversează una din cele mai tensionate perioade, care aduc aminte de atmosfera din timpul Războiului Rece. 

Amintim că la finalul anului trecut, două nave de război americane au traversat Strâmtoarea Taiwan. A fost un răspuns după ce tot în luna decembrie un grup naval de luptă al Chinei, condus de portavionul Shandong, a navigat prin Strâmtoarea Taiwan. Beijingul anunța la vremea respectivă că portavionul se deplasa pentru a efectua exerciţii de rutină în disputata regiune a Mării Chinei de Sud.

Dar poate cea mai sensibilă problemă a Beijingului o reprezintă insula cu capitala la Taipei. Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

CITEȘTE ȘI: Incident militar între SUA și China? Washingtonul reacționează după ce China a anunțat că Armata sa a gonit un distrugător american

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel