China pare să joace prudent în criza din Europa de Est. Beijingul a criticat sancțiunile Occidentului și nu pare deloc dornic să se alăture sancțiunilor împotriva Federației Ruse după agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei.
Pe de altă parte China s-a abținut de la vot în rezoluția ONU care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina și cere retragerea imediată a trupelor ruse de ocupație.
Totodată, China a folosit, prin vocea ministrului de externe de la Beijing Wang Yi, în urmă cu cinci zile, pentru prima dată la nivel oficial termenul de „război” în ceea ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Cuvântul are o simbolistică puternică în contextul în care Moscova descrie agresiunea sa ca o „operațiune militară specială”.
Au existat și informații cu privire la faptul că Rusia ar fi cerut sprijin militar și financiar din partea Chinei în aventura sa din Ucraina. China a denunţat o ''dezinformare'' din partea SUA aceste informații.
Însă din punct de vedere economic, China e în acest moment colacul de salvare al Federației Ruse.
În ultimii ani Rusia şi China şi-au extins cooperarea în condiţiile în care ambele ţări au început să fie supuse la presiuni de Occident pentru respectarea drepturilor omului şi alte aspecte.
În 1937 China a trecut prin ceea ce Ucraina trece azi
Interesant e că, în ceea ce privește politica sancțiunilor, China a trecut prin ceea ce Ucraina trece azi, dar în 1937. Atacul Japoniei imperialiste împotriva Chinei a atras atunci un val de sancțiuni uriașe din partea Statelor Unite ale Americii împotriva statului nipon.
DefenseRomania a solicitat un punct de vedere Ambasadei Chinei la București în ceea ce privește politica sancțiunilor, dar și o poziție a Beijingului cu privire la faptul că decizia de a nu susține sancțiunile împotriva Federației Ruse ar putea alimenta acțiunea agresivă a Moscovei împotriva Ucrainei.
Până la publicarea acestui material nu a existat niciun răspuns din partea Ambasadei Chinei la București.
Amintim că pe 28 iulie 1937 Imperiul Japonez a declarat oficial război Chinei, invadând această țară, urmând un adevărat masacru. Pe data de 13 august 1937 forțele japoneze au intrat în Beijing, iar tot în august 1937 împăratul Hirohito a suspendat convențiile internaționale privind protejarea prizonierilor de război la care Japonia aderase. Decizia a dus la crime în masă împotriva chinezilor. SUA, împreună cu comunitatea internațională, au reacționat printr-un pachet major de sancțiuni împotriva Japoniei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News