În declarațiile făcute marți la Conferința ONU privind prevenirea războiului nuclear, desfășurată la Geneva în format online cu participarea a 65 de reprezentanți naționali, Wood a precizat că, în ciuda acumulării rapide a armelor nucleare de către China, aceasta “continuă să evite discutarea bilaterală a reducerii riscurilor nucleare, cu Statele Unite”.
Wood a adăugat că SUA „vor continua să caute schimburi bilaterale aprofundate cu privire la doctrinele nucleare, să propună acorduri de notificare a lansării rachetelor și să aibă canale de comunicare pe timp de criză mai solide”.
Până în prezent, Beijingul nu a fost dispus să își ia angajamente semnificative sau să stabilească discuții de specialitate pe această temă.
Cu toate acestea, ulterior aceleiași reuniuni a ONU, reprezentantul Chinei a declarat că Beijingul este pregătit pentru dialog. "Suntem pregătiți să purtăm dialog și schimburi pozitive cu toate părțile pentru a explora împreună măsuri eficiente de reducere a riscului nuclear și pentru a contribui la securitatea strategică globală", a spus Ji Zhaoyu.
Ambasadorul american a amintiti că, în februarie 2021, SUA și Rusia au reușit să colaboreze pentru a prelungi noul Tratat de reducere a armelor strategice pentru încă cinci ani și a precizat că SUA speră să facă același lucru și în relația cu China. Acesta s-a declarat, de asemenea, mulțumit că președinții Biden și Putin au fost de acord să înceapă un dialog privind stabilitatea strategică.
Wood a mai declarat că dialogurile multilaterale, cum ar fi inițiativa Crearea unui mediu pentru dezarmarea nucleară și Procesul P5 (dintre cele cinci mari puteri nucleare - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China), nu pot înlocui „canale bilaterale puternice și susținute” care permit schimburi mai sensibile și la nivel de experți pe anumite problematici cheie.
Comentariul autorului: Foarte probabil, la acest moment lipsa de acord dintre cele două părți este determinată de faptul că, în timp ce China ar accepta semnarea unui acord comun între toate marile puteri nucleare (care ar fi mai permisiv pentru a putea satisface cerințele tuturor părților), SUA insistă asupra încheierii acordurilor bilaterale, cel puțin în relațiile cu Rusia și China, pentru că aceste acorduri permit o mai bună adaptare a textului la specificul capabilităților nucleare ale fiecărei părți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News