China, răspuns după ce Canada a arestat-o pe Meng Wanzhou, director Huawei. Reacție chineză asimetrică

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Acum doar câteva ore, pe canalele de media internațională se anunța că un fost diplomat canadian, Michael Kovrig, expert senior pentru zona Nord Est Asia pentru Grupul Internațional de analiză a Crizelor (ICG), a fost arestat în China. 

Arestarea fostului diplomat, membru al International Security Branch din Canada și analist de comunicare, este o reacție asimetrică la reținerea, acum câteva săptămâni, a directoarei financiare a companiei chineze Huawei. Meng Wanzhou, fiica fondatorului conglomeratului chinez, a fost arestată la Vancouver, la aterizare, ca urmare a unei solicitări a SUA. Cauzele arestării, apărute în presa mondială, se referă la legături economice si transferuri tehmologice ilegale cu Iran.

După cum observăm, războiul comercial dintre SUA si China, se revarsă asimetric si în Canada. Michael Kovrig și-a inceput cariera ca ziarist în Budapesta, Ungaria. Bun cunoscător al jocului comunicațional, după diverse școli în cadrul unor organizații globaliste care nu sunt cunoscute pentru caracterul lor educațional, canadianul de origine maghiară a asigurat diverse funcții diplomatice la nivel internațional.

Reținerea fostului diplomat UNDP confirmă spusele adjunctului ministru de externe al Chinei, care a atenționat numai acum zile, că vor există repercusiuni asupra țărilor care "maltratează cetățeni chinezi". Primul răspuns chinez este de amploare iar prima victimă colaterală este acest fost diplomat canadian.

Ministerul de externe canadian are o lungă experiență în a distruge relații internaționale. Acum șase luni, datorită unui mesaj twitter arogant și obraznic al unui ministru canadian, Arabia Saudită și-a retras întreaga ambasadă din Otawa, mergând până la a ordona repatrierea tuturor studenților săi din Canada, anulând imediat investiții de miliarde de dolari pe teritoriul canadian. Blocarea relației dintre cele două  țări, apoi distrugerea ei, a fost provocată de folosirea verbului "demand",  a cere, din mesajul acelui ministru care a confundat regatul saudit cu vreo provincie îndepărtată canadiană. Replica saudită a fost atât de dură încât, nici astăzi, celebrul prim ministru Trudeau, (care poartă ciorapi diferiți la culoare,stângul diferit de dreptul), nu a înțeles ce tren l-a lovit. Fiind un fel de Macron, mult mai nefericit decât originalul, al Americii de Nord, acest Trudeau a reușit, în numai trei ani să irite masiv puterile lumii, începând cu SUA si terminând cu China.

Este foarte clar că arestarea micului ofițer diplomatic canadian, care a fost postat în Beijing pentru 4 ani, nu exprimă doar nervozitate chineză, ci si un gest de forță. Probabil fost ofițer de informatii sub acoperire, canadianul nu a fost arestat la întâmplare. China nu permite unei țări precum Canada, care nu are forță morală sau economică de a discuta egal cu ea, să aresteze un cetățean cu rol extrem de important în angrenajul secret al relațiilor sale cu Orientul Mijlociu. Mai mult, Canada a rupt relațiile cu Iran acum peste un deceniu, când prim ministru era un conservator, după  moartea sub tortură în închisorile iraniene a unei ziariste canadiene de origine persană. Deci semnalul chinez este cât se poate de serios si clar.

Deci arestarea directorului financiar Huawei tocmai în Canada, (țară imposibilă ca opțiune diplomatică viabilă pentru oricine știe lipsa de profesionalism și loialitate a acesteia în lume) este tratată de către China tocmai cum a reacționat Arabia Saudită. Arestarea fostului diplomat canadian este un gest sever, imediat ca efect de amenințare si are loc exact cu o zi înainte de prezentarea lui Meng Wanzhou în fața Curții Canadiene, care va decide extrădarea acesteia în SUA. Poziția Canadei este dificilă dacă nu cumva fără soluție de ieșire. Dacă nu o extrădeaza pe dna Wanzhou în SUA, Canada va avea de explicat gestul celui mai puternic partener economic al său. Dacă o va expulza, o asemenea acțiune va duce la o înveninare fără precedent a relațiilor internaționale cu China. Dacă  numai ca și semnal, autoritățile de la Beijing au arestat un canadian, ne putem imagina răspunsul dinamic și brutal pe care acestea îl vor da Canadei dacă extrădarea are loc.

Jocul asimetric chinez a găsit punctul slab al forței SUA tocmai pe continentul american. Canada și primul său ministru sunt masiv anti Trump, iar populația canadiană este, de generații, educată să fie socialistă si să se laude fals cu un sistem medical gratuit (prăbușit profesional și tehnologic, aflat în colaps financiar de decenii). Trudeau va avea nevoie de o politică de forță, pe care nu și-o poate permite pentru că nu are resursele umane și economice necesare. Războiul asimetric a început iar Canada, ca întotdeauna,  în numele unei ideologii globaliste și habarniste, se află în mijlocul unui conflict definitoriu între supraputerile lumii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel