Publicitate
E vorba de un elicopter MH-60R Seahawk australian care se afla în misiune deasupra apelor internaționale pe data de 4 mai 2024 în Marea Galbenă, în contextul măsurilor impuse de ONU pentru aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord. Elicopterul australian opera de pe distrugătorul HMAS Hobart în apele internaționale ale Mării Galbene.
Elicopter Lockheed Martin MH-60R Seahawk
Incidentul a fost confirmat de Ministerul Apărării de la Canberra iar premierul australian Anthony Albanese l-a catalogat „inacceptabil”.
Australia a depus o notă de protest, atât militară cât și diplomatică, către Beijing în contextul în care avionul de luptă chinez a pus elicopterul și membri echipajului în pericol.
Nu există până în acest moment nicio reacție din partea Chinei.
Australienii nu precizează despre ce avion de luptă e vorba.
Richard Marles, ministrul Apărării din Australia, citat de CNN, a oferit mai multe detalii. Se pare că avionul de luptă al Chinei a interceptat elicopterul australian iar ulterior lansat flares - contramăsuri termice - la doar 300 de metri în fața aparatului australian și la aproximativ 60 de metri deasupra sa.
Marles spune că nu au fost raportate daune sau răniți, dar incidentul putea duce la doborârea elicopterului dacă paletele rotorului ar fi fost deteriorate, sau dacă componente ale rachetelo ar fi fost ingerate de motoarele elicopterului.
MH-60 Seahawk este un elicopter bimotor, cu un echipaj format din trei militari.
Nu e prima pasiune a chinezilor pentru lansarea de contramăsuri termice împotriva elicopterelor
CNN amintește că un incident similar a avut loc în octombrie anul trecut când un alt avion de luptă al Chinei a lansat contramăsuri termice către un elicopter am Marinei Canadei.
După acel incident, China și-a apărat acțiunile și a acuzat forțele canadiene că au desfășurat „acte răuvoitoare și provocatoare cu motive ascunse”.
Australia s-a apropiat mult de SUA în ultima perioadă, fiind un pilon esențial pentru descurajarea Chinei în regiune, unde există două alianțe în acest sens iar Australia face parte din ambele.
E vorba de AUKUS (alianță militară între Australia, Marea Britanie și SUA) și QUAD (alianța dintre India, Japonia, Australia și SUA) au ca scop îndiguirea Chinei și descurajarea ei pentru a nu recurge la acțiuni militare în regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News