Așa cum remarca și CNN, prezența a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO arată că Ucraina nu este singura problemă majoră de securitate de pe agenda Alianței.
Dacă acum un an, la Madrid, Declarația Summitului NATO menționa China o singură dată, în Declarația de la Vilnius se face referire la China de numai puțin de 15 ori.
Evident, contextul în care China este adusă în discuție nu este deloc liniștitor pentru statele Alianței.
Dacă la Madrid vorbeam de o Chină care ”contestă interesele, securitatea și valorile și caută să submineze ordinea internațională bazată pe reguli”, iată că la Vilnius se merge mai departe.
Statele NATO trag un semnal de alarmă serios cu privire la pericolul chinez
DF-21D - ''ucigașul de portavioane” o rachetă balistică anti-navă a PLA
Se vorbește în Declarație despre faptul că Beijingul încearcă să divizeze Alianța și reprezintă o provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică. În același timp, China își dezvoltă armata, în timp ce își ascunde strategia și intențiile militare, se mai arată în textul declarației (pct. 23-25).
De asemenea, este menționat pericolul pe care îl implică parteneriatul strategic China-Rusia; cele două state își susțin reciproc acțiunile de subminare a ordinii internaționale, se arată în declarație.
Totuși, cea mai îngrijorătoare referire la China face referire la programul nuclear militar dezvoltat cu rapiditate de regimul de la Beijing.
”RPC își dezvoltă și își diversifică rapid arsenalul nuclear, producând mai multe focoase și un număr și mai mare de sisteme de livrare sofisticate, cu scopul de a constitui o triadă nucleară”, în timp ce Beijingul nu arată transparență sau bună-credință în ceea ce privește controlul armelor nucleare sau reducerea riscurilor.
Practic, China produce arme nucleare la capacitate maximă și ascunde acest proces de ochii comunității internaționale.
”Ne opunem oricărei încercări de a produce sau de a sprijini producția de plutoniu pentru programe militare sub pretextul unor programe civile, care subminează obiectivele TNP (Tratatul de Neproliferare Nucleară - n.r.). Îndemnăm China să se angajeze în discuții strategice privind reducerea riscurilor și să promoveze stabilitatea printr-o mai mare transparență în ceea ce privește politicile, planurile și capacitățile sale privind armele nucleare”, mai spune textul declarației.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News