Economic, în ciuda crizei prin care trece, China e un gigant. PIB-ul Chinei se apropie de cel al SUA, fiind de aproximativ 17 trilioane de dolari iar cel american de 23 trilioane de dolari. În comparație cu cele două, Rusia, o țară cât un continent și cu resurse imense, dezvoltă un PIB de doar 1.7 trilioane de dolari.
China a investit masiv în capacitățile sale militare și tehnologice. În ceea ce privește forța militară, regimul comunist de la Beijing axându-se în special pe componenta navală.
În 2021 Jurnalistul Brad Lendon a publicat pentru CNN o amplă analiză despre faptul că SUA nu mai au cea mai mare flotă militară din lume, fiind depășită de China. Această informație apare și în rapoartele Pentagonului.
Cum păcălește China la numărat. Superioritatea navală a SUA e încă copleșitoare
Sursă foto: U.S. Navy
Profesorul australian Greg Austin de la New South Wales (Canberra), expert în securitate cibernetică și specializat pe Indo-Pacific și ascensiunea Chinei, a publicat recent o analiză preluată de Asia Times, analiză care are în centru achiziția Australiei de submarine nucleare în cadrul alianței AUKUS (Australia, Marea Britanie și SUA), considerând că achiziția nu va schimba echilibrul de putere în regiune, în pofida costurilor imense care vor fi necesare.
În textul său expertul analizează și puterea militară navală a Chinei și ajunge la concluzia că superioritatea SUA e încă copleșitoare.
China are cea mai mare flotă navală din lume, dar și aici chestiunea e discutabilă, arată Austin. Dacă e să comparăm portavioanele, distrugătoarele sau crucișătoarele, SUA sunt superioare. Numărul se schimbă în favoarea Chinei doar în cazul în care sunt luate în considerare navele mici și slab înarmate, precum ar fi unele fregate sau navele de patrulare de coastă. Acestea ar fi un avantaj major în cazul unui conflict în regiune ca de exemplu în strâmtoarea Taiwan, dar nu ar face față puterii americane într-un război maritim.
„SUA pot compensa cu ușurință avantajul numeric al Chinei cu rachete moderne cu rază lungă de acțiune”, arată expertul care citează un raport al think tank-ului american CSIS care estimează că în cazul unui război SUA au capacitatea de a lansa din regiune peste 5.000 de rachete antinavă doar în primele 3-4 săptămâni de conflict. Raportul CSIS are dubii că în pofida acestui fapt un ipotetic atac al Chinei asupra Taiwanului ar putea fi respins, dar e clar că pierderile pentru chinezi ar fi uriașe. Totodată raportul nu ia în calcul posibilitatea de a lovi bazele navale ale Chinei.
Superioritatea SUA nu e doar în ceea ce privește navele de război și rachetele de care americanii dispuns, dar e evidentă și în războiul cibernetic.
În ciuda faptului că Beijingul a investit masiv în tehnologii inclusiv cibernetice, capacitățile U.S. Navy sunt net superioare.
SUA dispun de „a zecea flotă” cibernetică, cu peste 19.000 de militari, personal activ și în rezervă, zeci de centre de comandă care ar putea pune în mare dificultate sistemele de comandă și control ale Marinei chineze. Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) consideră că Beijingul e cu cel puțin cu zece ani în urma SUA în ceea ce privește capacitatea de luptă cibernetică.
La toate acestea se adaugă puterea economică și militară a aliaților SUA din regiune, precum Japonia, Coreea de Sud sau Australia. Expertul australian conchide concluzionând că China nu are posibilitatea de a se baza pe aliați la fel de puternici.
În privința portavioanelor SUA sunt de neegalat
USS Nimitz, sursă foto: US Navy
Portavioanele, împreună cu grupurile lor de luptă, rămân principala capacitate de proiectare a forței la nivel global.
China investește masiv în construirea de portavioane, dar rămâne mult în spatele SUA, în ciuda faptului că statistic flota maritimă a Chinei a depășit-o numeric pe cea americană.
În prezent China dispune de trei portavioane, din care două sunt operaționale. Astfel, operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong.
SUA dețin în prezent 11 portavioane care dau măsura forței uriașe navale impresionante a Marinei americane. Pe lângă portavionul în sine, nava e însoțită de un grup de luptă naval format la rândul lui din distrugătoare, fregate, submarine, nave de alimentare, nave de muniție etc. Practic, pe lângă mobilitatea în ceea ce privește deplasarea, forța militară a unui grup de luptă condus de un portavion e cu adevărat impresionantă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News