Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți

Boeing 737 MAX, sursă foto: Boeing
Boeing 737 MAX, sursă foto: Boeing

China a ordonat companiilor sale aeriene să nu mai accepte livrări de avioane de la compania americană Boeing. Decizia a fost luată într-un moment în care asistăm la un război tarifar fără precedent între China și Statele Unite, în care președintele american Donald Trump a impus Chinei tarife de importuri de până la 145%, iar Beijingul a impus taxe de 125% pe mărfurile americane. 

Pe lângă faptul că nu mai primește avioane de la Boeing, Beijingul a cerut companiilor aeriene chineze să oprească toate achizițiile de echipamente și piese legate de aeronave de la companiile americane, a raportat Bloomberg, citând surse anonime familiare cu chestiunea.

Tarifele actuale impuse de China asupra mărfurilor americane ar dubla singure costul aeronavelor și pieselor fabricate în SUA, făcând livrările de la Boeing dezavantajoase din punct de vedere financiar pentru companiile aeriene chineze.

În același timp, guvernul chinez explorează modalități de a oferi asistență companiilor aeriene care închiriază avioane Boeing și se confruntă cu costuri mai mari, au spus sursele.

Flota companiilor aeriene din China ar trebui extinsă în curând cu 10 aeronave Boeing 737 Max: China Southern Airlines, Air China și Xiamen Airlines au comandat câte două avioane, potrivit datelor Aviation Flights Group. Unele dintre avioane sunt parcate lângă baza fabricii Boeing din Seattle, în timp ce altele sunt deja la un centru de finisare din Zhoushan, estul Chinei.

Este posibil ca actele și plățile pentru unele dintre aceste aeronave să fi fost finalizate înainte de 12 aprilie, când au intrat în vigoare tarifele de represalii anunțate de China, iar unor aeronave să li se permită să intre în China, au spus surse Bloomberg.

Pentru Boeing, aflată în criză, această nouă situație este o altă problemă, întrucât China este una dintre cele mai mari piețe din lume pentru vânzările de avioane. Se preconizează că țara cu a doua economie din lume va reprezenta 20% din cererea globală de avioane în următoarele două decenii.

China se reorientează către Airbus și companii locale. Disputele comerciale cu administrațiile anterioare ale SUA sub Joe Biden și prima președinție a lui Trump au determinat ca China să înceapă să plaseze mai multe comenzi de la concurentul său european, Airbus.

În plus, se bazează și parțial pe aeronava Comac C919 cu caroserie îngustă de la producătorul autohton cu același nume.

Airbus are în prezent mai multe aeronave în flotele chineze, totuși Boeing are încă sute de aeronave cu companii aeriene locale care vor necesita întreținere și reparații.

 

Problemele de aprovizionare cu minerale rare și magneți ar putea opri fabricile din SUA

 

Beijingul a interzis exportul de minerale rare și magneți, semn că Republica Populară Chineză a decis să provoace pagube rapide și foarte mari economiei americane, cu implicații profunde pentru securitatea internațională.

Deși măsura nu pare să aibă o importanță crucială în războiul comercial, avantajul strategic al Chinei este în prezent de așa natură încât poate bloca foarte rapid părți ale industriei americane (occidentale) și amenință strategic securitatea militară a Statelor Unite.

Vulnerabilitatea Occidentului este cunoscută de mult timp. Pământurile rare sunt cea mai mare armă a Chinei în acest domeniu, notează o analiză Reuters.

China extrage 60% din metalele rare și deține depozite în Myanmar, al doilea cel mai mare jucător din lume. Practic, China controlează peste 80% din extracția actuală de metalele rare și procesează 90% din aceste resurse critice, care sunt folosite în toate domeniile tehnologiei moderne.

Economiști și experți în securitate au avertizat la începutul invaziei din Ucraina că „mica” problemă a Occidentului este că Republica Populară Chineză deține, practic, aproape un monopol în producția globală de minerale rare și magneți.

Germaniul, galiul și antimoniu sunt elemente cu dublă utilizare, civilă și militară, esențiale pentru:  semiconductori, tehnologia infraroșu și fibră optică, ochelari cu vedere nocturnă, explozivi, muniții, arme nucleare, submarine, nave de război, optice, ochire laser și multe altele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel