China, o putere nucleară care vrea să rămână în afară regulior jocului

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Un nou pact internaţional destinat să vină în locul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care îşi încetează existenţa vineri, ar trebui să includă şi China, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas, adăugând totuşi că Beijingul manifestă reticenţă în această privinţă, informează Reuters.

Un nou tratat privind controlul armelor nucleare nu ar trebui să includă doar SUA şi Rusia, ci şi China, a declarat Maas la postul de radio DLF, indicând că 'guvernul chinez este extraordinar de reticent şi, prin urmare, trebuie să continuăm să punem această problemă pe ordinea de zi'.

SUA au anunţat la 1 februarie că se retrag din pactul istoric încheiat la sfârşitul Războiului rece (1987), acuzând Rusia de încălcarea prevederilor tratatului.

Heiko Maas a declarat vineri că încetarea existenţei INF nu implică neapărat reînnoirea cursei înarmării la nivel global şi a adăugat că Europa nu va participa la niciun astfel de proces.

În acelaşi timp, ministrul de externe german a apreciat că odată cu încetarea INF, Europa pierde o parte din propria securitate, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

,,Regretăm că Rusia nu a făcut ceea ce era necesar pentru salvarea INF. Mai mult, solicităm Rusiei şi Statelor Unite să menţină Tratatul de reducere a armelor strategice (Noul START)'', a adăugat şeful diplomaţiei germane, făcând referire la condiţia pusă de SUA şi NATO Moscovei pentru păstrarea INF de a distruge noua rachetă, SSC-8 (cu rază medie de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare), care - potrivit lor - încalcă prevederile INF.

Rusia, care a suspendat imediat după SUA respectarea Tratatului INF, susţine că noua sa rachetă Novator 9M729 (SSC-8, în codificarea NATO) nu depăşeşte raza de acţiune de 500 km, reproşând la rândul său SUA desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. La vremea respectivă, acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate in Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel