„Credem că există o posibilitate foarte reală ca Vladimir Putin să ordone un atac asupra Ucrainei. Poate lua diverse forme, s-ar putea întâmpla chiar mâine sau ar putea începe în câteva săptămâni. Prin desfășurarea militară, s-a pus în situația de a acționa agresiv împotriva Ucrainei în orice moment”, a declarat Sullivan.
Acesta a subliniat că SUA depun eforturi pe mai multe direcții, pentru consolidarea poziției aliaților, pentru acordarea de sprijin material ucrainenilor și pentru întărirea aliaților estici, în special Polonia, România și statele baltice, dar în același timp trimit un mesaj clar că sunt dornice să acționeze pe cale diplomatică pentru rezolvarea problemelor de securitate reciprocă, dacă și Kremlinul este dispus să o facă.
Consilierul prezidențial recunoaște că potențiala intervenție militară a Rusiei îi va costa pe ucraineni pierderi umane imense, dar speră ca liderul de la Kremlin să realizeze că acest lucru s-ar întoarce împotriva sa și ar avea consecințe de nivel strategic asupra întregii societăți ruse.
Referitor la momentul posibilei intervenții militare, Sullivan consideră că “trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea unor acțiuni militare neprevăzute din partea Rusiei înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice. Și, de asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru asta imediat după încheierea Jocurilor Olimpice. Deci suntem într-o fereastră în acest moment”. Cu toate acestea, este luată în calcul și imprevizibilitatea deciziilor lui Putin, concluzia finală fiind că un atac ar putea avea loc în orice moment.
SUA: China nu va fi capabilă să compenseze pierderile economice pe care Rusia le va suferi dacă va invada Ucraina
Foarte interesantă este însă declarația lui Sullivan potrivit căreia China nu doar că nu va putea compensa pierderile ce vor fi suferite de Rusia în urma aplicării sancțiunilor occidentale, dar ar avea de suferit propriile consecințe.
„Credem că China nu este capabilă să compenseze Rusia pentru pierderile economice suferite din sancțiunile noastre. Aceasta este o analiză pe care noi și europenii o împărtășim, și credem că rușii și chinezii înțeleg acest lucru. De asemenea, credem că dacă Rusia va decide la un moment să atace, nu numai că vor exista consecințe de nivel strategic pentru Rusia, dar dacă China este considerată aliatul acesteia va suferi la rândul ei unele costuri și va pierde în ochii întregii lumi, în ochii Europei și în ochii altor țări care privesc acum și trimit un semnal clar că ar prefera să vadă aici diplomație nu război”, a declarat consilierul prezidențial lăsând să se înțeleagă că China și-ar putea afecta astfel relațiile economice cu Europa, relații care înseamnă foarte mult pentru Beijing.
În ceea ce privește posibilitatea ca Rusia să acționeze pârghiile energetice pentru atingerea scopurilor, Sullivan a precizat că administrația Biden lucrează la implementarea unui sistem de aprovizionare a Europei cu gaz natural lichefiat, prin reorganizarea transporturilor planificate către alte părți ale lumii, “pentru a compensa deficitul care ar putea apărea dacă Rusia ar decide să folosească gazul ca armă politică.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News