China nu ratează nicio oportunitate și își sporește prezența militară în Tadjikistan, în pofida influenței tradiționale a Rusiei în această țară

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata tadjikă, în timpul misiunii CSTO pentru ”stabilizarea” Kazahstanului, din ianuarie 2022 / Foto: ministerul rus al apărării, facebook
Armata tadjikă, în timpul misiunii CSTO pentru ”stabilizarea” Kazahstanului, din ianuarie 2022 / Foto: ministerul rus al apărării, facebook

Tadjikistanul a ratificat cu China un acord privind creșterea frecvenței exercițiilor militare bilaterale în următorii cinci ani. Aranjamentul va permite Beijingului să-și extindă influența militară în această țară, foarte probabil în detrimentul Rusiei, deși Kremlinul se bazează pe o prezență militară considerabilă existentă de decenii acolo.

Publicitate

Experții ruși nu își fac probleme privind această evoluție, considerând că prezența Chinei este „episodică”, în timp ce Rusia are o implicare permanentă, cu facilități militare existente în Tadjikistan de aproape două decenii.

Cu toate acestea, când este vorba de China, există toate șansele ca, bucurându-se de stabilitate și bine impulsionat financiar, parteneriatul inițiat acum să crească rapid cantitativ și calitativ, iar Beijingul să reprezinte în curând o provocare pentru Moscova privind dominația în Tadjikistan.

China are cel puțin trei motive pentru care dorește să-și extindă prezența militară în Tadjikistan și vede situația actuală ca o oportunitate de a face acest lucru.

În primul rând, vrea să se asigure că instabilitatea din regiune, inclusiv din Afganistanul vecin, nu-i amenință inițiativa OBOR (One Belt One Road) destinată canalizării comerțului est-vest prin Asia Centrală.

În al doilea rând, Beijingul vrea să prevină răspândirea către China a instabilității din Regiunea Autonomă Gorno-Badakhshan, din estul Tadjikistanului. China are zeci de mii de locuitori pe care Beijingul îi numește tadjici, dar de fapt nu sunt etnici tadjici, ci pamiri, ca cei din Badakhshan, care se revoltă împotriva regimului de la Dușanbe.

În al treilea rând, indiferent de comentariile disprețuitoare ale Moscovei, China aspiră în mod clar să înlocuiască Rusia ca putere supremă în Asia Centrală și consideră că regimul slab de la Dușanbe îi oferă cea mai bună șansă de a face acest lucru, mai ales că implicarea Chinei împotriva terorismului nu atrage atenția altor puteri preocupate de talibanii din Afganistan.

China și Tadjikistan au desfășurat exerciții comune de combatere a terorismului din 2016, dar până acum conducerea tadjică a fost precaută în ceea ce privește oficializarea acestui lucru, în special pentru că mai există curente în China care susțin că o parte din Tadjikistan este chineză.

În ceea ce privește prezența militară Rusă în Tadjikistan, aceasta datează din 2004, în baza unui acord semnat încă din 1993, și reprezintă cea mai mare bază militară non-navală a Rusiei din afara țării.

Baza militară rusă desfășurată în Tadjikistan, cunoscută drept Baza militară 201, este subordonată Regiunii Militare Centru și însuma, înainte de invazia rusă din Ucraina, aproximativ 7.000 de militari ruși staționați în două unități militare localizate în Dușanbe și Bokhtar (fostul Qurghonteppa, la aproximativ 100 km de Dușanbe).

Ulterior, se pare că Rusia a redirecționat resurse semnificative din bazele sale militare din Tadjikistan și Kârgâzstan către Ucraina, erodând și mai mult poziția sa militară în regiune.

În toamna anului trecut, RFE/RL semnala că aproximativ 1.500 de militari ruși au fost trimiși doar din Tadjikistan în Ucraina, subliniind că, de asemenea, se pregătea transferul pe frontul din Ucraina a altor aproximativ 600 de militari de la facilitățile din Dușanbe și Bokhtar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel