China, lovită de o tragedie de proporții: Un submarin nuclear din clasa Shang s-a scufundat după ce a fost prins într-o capcană destinată submarinelor SUA

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin nuclear de atac chinez. Foto: Ministerul Apărării din China @ChinaMilitary
Submarin nuclear de atac chinez. Foto: Ministerul Apărării din China @ChinaMilitary

Apar din nou informații cu privire la o tragedie de proporții pentru Marina chineză: Un submarin nuclear din clasa Shang (Type 093) s-a scufundat după ce a fost prins într-o plasă antisubmarin, destinată tocmai contracarării submarinelor americane în Marea Galbenă.

Potrivit unor surse interne ale publicației Daily Mail, care citează surse din cadrul serviciilor de informații britanice, submarinul 093-417 din clasa Shang s-a scufundat în Marea Galbenă.

Au mai existat zvonuri cu privire la dispariția unui submarin chinez, însă presa britanică citează de această dată rapoarte ale serviciilor britanice.

Se pare că nava s-a scufundat după ce a fost prinsă într-o plasă antisubmarin chineză în Marea Galbenă.

Incidentul e deosebit de grav, nu doar din perspectiva pierderii navei, ci mai ales din cauza faptului că toți cei 55 de marinari de la bordul submarinului au decedat, inclusiv comandantul submarinului, colonelul chinez Xue Young-Peng.

Accidentul a avut loc în august 2023, potrivit serviciilor britanice. China a negat inițial zvonurile și nu oferă informații exacte. E de așteptat să nu avem vreun punct de vedere clar din partea Beijingului în contextul în care autoritățile comuniste din China mușamalizează astfel de incidente.

Tragedia a avut loc după ce submarinul a fost prins într-o plasă antisubmarin chineză, care era plasată tocmai pentru a bloca traficul maritim în regiune și submarinele americane și britanice. Potrivit serviciilor britanice imediat după ce submarinul a fost prins în capcana antisubmarin, sistemul care genera oxigenul a încetat să mai funcționeze. Echipajul chinez a sfârșit în condiții crunte.

Submarinul implicat în tragedie era unul nuclear de atac din clasa chineză Shang.

 

Incidentul în care submarinul chinez Shang s-a scufundat prins într-o capcană chineză destinată submarinelor americane amintește de tragediile submarinelor Kursk și San Juan

 

2. Submarinul... (ara_san_juan_09325700.jpg)

Submarinul argentinean ARA San Juan, scufundat în 2017 în oceanul Atlantic, o tragedie care a cauzat decesul celor 44 de membri ai echipajului

La 12 august 2000, submarinul rusesc de clasă Oscar II Kursk s-a scufundat în Marea Barents. Submarinul nuclear Kursk a naufragiat împreună cu toţi cei 118 membri ai echipajului pe 12 august 2000. Submarinul efectua o serie de teste în Marea Barents, când o torpilă aflată la bordul navei a explodat. Tentativele de a contacta echipajul de pe Kursk au eşuat, iar Rusia s-a declarat depăşită de situaţie. Deşi a primit cu promptitudine oferte de ajutor din partea marilor puteri navale occidentale, Moscova a refuzat orice sprijin extern din motive de securitate, nava nemaifiind recuperată.

Un alt incident tragic mai recent a avut loc în noiembrie 2017 în Atlantic, când submarinul argentinian San Juan s-a scufundat.

ARA San Juan a fost găsit abia în 2018 în Oceanul Atlantic la o adâncime de 800 de metri, anunțul fiind făcut de către Forţele Navale Argentiniene.

Submarinului a fost construit în portul german Emden în 1983 şi a fost modernizat în Argentina în 2013.

Potrivit unui raport oficial al unei comisii de anchetă din 2019, submarinul s-a scufundat după a intrat apă prin sistemul de ventilație în rezervorul bateriei, provocând un incendiu.

CITEȘTE ȘI: În ultima sa misiune Delfinul a fost la un pas de o tragedie de proporții. Singurul submarin al României a ieșit din imersiune cu mari dificultăți

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel