China lansează Qianfan Constellation. „Starlinkul chinezesc” se dorește de două ori mai puternic decât rețeaua americană

Cătălin Costea |
Data publicării:
Starlink
Starlink

În cea mai recentă încercare de a concura dominația spațială a Statelor Unite și a rețelei Starlink de la SpaceX, China lansează o constelație de sateliți pe orbită joasă capabilă să supravegheze orice zonă al Pământului.

Potrivit presei de stat chineze, pe 6 august, primul lot de 18 sateliți din constelație numit „Qianfan” („Mii de vele”) a fost lansat pe orbită de către compania de tehnologie satelitară Shanghai Yuxin, controlată de statul chinez.

Întregul proiect prevede o rețea cu nu mai puțin de 14.000 de sateliți - dublu decât numărul deținut în prezent de Starlink - care au ca scop să asigure servicii multiple, inclusiv mult doritul D2D (conectare directă la dispozitiv). Prima jumătate din numărul acestora va fi lansată până la sfârșitul anului viitor, iar cealaltă jumătate până la sfârșitul lui 2027.

Începând cu 2 august, Starlink, deținută de compania americană SpaceX, avea aproximativ 7.000 de sateliți pe orbită, ceea ce o face cea mai mare constelație cu orbită joasă din lume.

Utilizare tehnologiei D2D a permis Starlink să asigure Ucrainei servicii de internet și comunicații în condițiile războiului cu Rusia, ceea ce a reprezentat un element cheie în sprijinirea națiunii agresate.

Încă înainte de invadarea Ucrainei, capacitatea Starlink a atras atenția Departamentului de Apărare al SUA, care a contractat SpaceX în 2021 pentru a crea o rețea de sateliți cunoscută sub numele de Starshield pentru a servi agențiilor de apărare și informații ale Americii.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a observat și el, iar la scurt timp ziarul PLA Daily, ziarul oficial al Armatei Populare de Eliberare a PCC, a acuzat Statele Unite de „militarizarea spațiului”.

Cercetătorii militari chinezi au analizat diferite capacități ale Starlink în 2022. Ei au scris că Starlink prezintă „pericole și provocări potențiale” pentru PCC. Cercetătorii chinezi au cerut regimului să dezvolte noi contramăsuri care să includă abilități „de a dezactiva unii sateliți Starlink și de a perturba sistemul operațional al constelației”.

Anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea de Inginerie Aerospațială, o universitate de cercetare a armatei chineze, au propus metode pentru a „suprima” comunicațiile Starlink și Starshield, inclusiv interferența electromagnetică și utilizarea microundelor de mare putere sau lasere pentru a deteriora sau distruge anumiți sateliți Starlink.

În plus, publicațiile de apărare chineze au analizat operațiile ucrainene și potențiala utilizare a tehnologiilor americane, inclusiv Starlink, într-un viitor război împotriva Taiwanului, potrivit unei analize a Reuters din 2023.

 

Proiectul Qianfan Constellation nu este prima încercare a PCC

 

Generalul Stephen N. Whiting, șeful Comandamentului Spațial al SUA, a avertizat în aprilie că progresele Chinei în spațiu au fost „uimitor de rapide”.

Lansarea sateliților Starlink în 2019 a marcat introducerea unui sistem de internet prin satelit cu acoperire globală, care reprezenta o potențială amenințare pentru firewall-ul de internet al Chinei. Starlink poate oferi Chinei servicii care pot ocoli cenzura actuală a PCC pe internet. Elon Musk a spus în 2022 că regimul chinez i-a cerut să nu vândă Starlink în China.

În anul următor, PCC a transmis către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU)  planul de constelație pentru Internet denumit „GW” (acronimul pentru Guo Wang sau Rețeaua Națională), cu scopul de a lansa aproximativ 13.000 de sateliți pe orbită joasă. Cu toate acestea, planul GW a fost lent și nu a reușit să devină primul care să lanseze sateliți pentru PCC.

Prin actualul proiect Qianfan Constellation, PCC confiscă practic resursele de frecvență și orbită joasă (LEO) – în prezent alocate de ITU pe principiul „primul venit, primul servit” – pentru a-și construi sistemul de rețea.

Datorită distanței mai apropiate de Pământ, sateliții care lucrează pe LEO prezintă avantaje pentru rezoluția imaginilor, comunicații și partajarea informațiilor în timp real pe câmpul de luptă.

Si-Fu Ou, director al Diviziei de politică chineză, concepte militare și de luptă de la Institutul de Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională din Taiwan, a declarat pentru The Epoch Times că dezvoltarea constelației de sateliți a Chinei este în scopuri militare.

Acesta s-a arătat convins că, în prezent, capacitățile satelitare și antisatelit ale PCC sunt o realitate și vor continua să avanseze. Cu toate acestea, având în vedere puterea tehnologică și militară actuală a Statelor Unite, este puțin probabil ca noua constelație de sateliți a Chinei să ajungă pe termen scurt la nivelul celei americane.

Tsungnan Lin, profesor de inginerie electrică la Universitatea Națională din Taiwan, a declarat pentru The Epoch Times că investițiile Chinei în Qianfan demonstrează ambițiile regimului de a dezvolta un „Starlink chinezesc” în ciuda recesiunii economice actuale a țării.

Economia chineză a fost afectată de amenințări legate de deflație, de exporturi reduse și de piețele imobiliare puternic îndatorate, iar acest efort este mai mult pentru a demonstra că China are propria capacitate satelitară și că “se pregătește pentru potențiale conflicte cu Statele Unite”, după cum consideră Lin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel