China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.

Potrivit comandamentului chinez, exercițiul implică unități din marină, armată și forțele de rachete, care au ajuns în apropierea insulei din „mai multe direcții”, relatează The Guardian. Exercițiul se concentrează pe „pregătirea pentru luptă a patrulelor pe mare și în aer, extinderea controlului operațional, lovirea țintelor navale și terestre și impunerea unei blocade asupra zonelor și rutelor cheie”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, la ora locală 6:00 a.m. (1:00 a.m. ora României), 19 nave militare chineze au fost observate în jurul insulei, inclusiv portavionul Shandong. Armata taiwaneză și-a pus, așadar, în alertă propriile forțe navale, inclusiv distrugătoare și fregate, precum și sistemele de rachete de coastă.

Comandamentul a adăugat ulterior că Garda de Coastă chineză a participat și ea la antrenamente. China pune de mult timp accent pe implicarea navelor nemilitare în operațiuni strategice. În cazul unui conflict, ar putea folosi bărci de pescuit în scopuri tactice și nave civile pentru transportul trupelor.

 

Taiwanul, mărul discordiei în Pacific

 

Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului său și încearcă să își dezvolte suficient puterea militară pentru a-l aduce sub control. Potrivit analiștilor, China nu a ajuns încă la acest nivel, dar se apropie.

Între timp, exercită presiune militară asupra insulei, inclusiv prin exerciții desfășurate în proximitatea acesteia. „‘Independența Taiwanului’ înseamnă război, iar a lupta pentru ea înseamnă împingerea poporului taiwanez într-o situație periculoasă”, a declarat Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru Afaceri cu Taiwan al Beijingului, într-o declarație publică.

Statalitatea Taiwanului este recunoscută de aproximativ o duzină de țări, mai ales din Pacific și Caraibe, însă, de-a lungul deceniilor, insula a funcționat ca un stat suveran, având propriul guvern, armată și monedă. Marea majoritate a locuitorilor săi se opun subordonării față de Beijing.

Potrivit purtătorului de cuvânt al biroului prezidențial din Taiwan, Wen Lii, ambițiile Chinei sunt și mai extinse. „Exercițiile pe scară largă ale Chinei sugerează că obiectivul său nu se limitează la anexarea Taiwanului, ci vizează hegemonia în Pacificul de Vest”, a declarat oficialul.

China a lansat o amplă campanie de propagandă odată cu exercițiile militare de marți, publicând videoclipuri și afișe care sugerează o apropiere iminentă de Taiwan și descriind un atac deschis cu rachete asupra insulei. Materialele de propagandă îl portretizează pe președintele taiwanez Lai Ching-te drept un „parazit care se joacă cu distrugerea supremă”, înfățișându-l ca pe un gândac ținut de bețișoare deasupra unui Taipei în flăcări.

Propaganda chineză încearcă, de asemenea, să alimenteze diviziunile din politica taiwaneză. Un desen animat îl arată pe Lai ținând într-o cușcă fostul lider al opoziției, Ko Wen-je, aflat în prezent în detenție sub acuzația de corupție. Susținătorii săi consideră însă că este vorba despre o persecuție politică.

Lai, care a fost ales președinte anul trecut, a descris recent China drept o „forță ostilă străină”. În același timp, a anunțat o serie de măsuri menite să contracareze creșterea influenței și activităților de spionaj chineze. Acest discurs și măsurile adoptate par să fi fost factorii declanșatori ai exercițiilor militare chineze de marți.

„Această demonstrație de forță este, în principal, o reacție la discursul lui Lai din 13 martie, pe care Beijingul l-a considerat provocator. Publicitatea din jurul exercițiilor este probabil menită și să influențeze SUA. China încearcă să convingă administrația Trump că Lai este un agitator și să descurajeze Washingtonul să mențină un sprijin puternic pentru Taiwan”, a declarat Amanda Hsia, directoarea filialei Eurasia Group din China.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a vizitat mai multe țări asiatice în ultimele zile, subliniind în timpul călătoriei sale că limitarea influenței Chinei și descurajarea unei eventuale agresiuni asupra Taiwanului reprezintă o prioritate cheie pentru SUA.

 

Şeful armatei filipineze spune că Manila va fi ”inevitabil implicată” în cazul unei invazii în Taiwan

 

Şeful de Stat Major al armatei filipineze, generalul Romeo Brawner, a anunţat că SUA şi Filipine, care au un pact de apărare reciprocă, vor întreprinde manevre militare de mare amploare începând din 21 aprilie.

”Nu vreau să sune alarmist, dar trebuie să ne pregătim”, a declarat el.

”Începeţi să planificaţi acţiuni pentru cazul în care ar exista o invadare a Taiwanului”, le-a cerut generalul Romeo Brawner militarilor de pe insula nordică Luzon. ”Pentru că, dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi”, a adăugat el, fără a desemna un eventual invadator.

Potrivit generalului Brawner, în cazul în care Taiwanul ar fi invadat, armata filipineză ar avea ca misiune să ”salveze” în jur de 250.000 de cetăţeni filipinezi care muncesc pe această insulă.

Cu privire la Beijing, cu care Manila are un diferend teritorial legat de Marea Chinei de Sud, Brawner a spus doar că acesta procedează la infiltrări ”în instituţiile, şcolile, firmele, bisericile noastre şi chiar în rândurile armatei”, dar nu a dat alte informaţii.

În ultimele luni, Manila a procedat la o serie de arestări de cetăţeni chinezi suspectaţi de activităţi de supraveghere în baze militare şi nave filipineze, mai ales ale pazei de coastă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel