J-20 este al treilea avion de vânătoare stealth operațional de a cincea generație din lume, care se află în prezent în serviciul Forţelor Aeriene Chineze. Potrivit surse citate, avionul de luptă a evoluat constant, din punct de vedere al caracteristicilor sale, de la primul său zbor care a avut loc în urmă cu 10 ani.
Un articol publicat de revista militară chineză Ordnance Industry Science Technology face trimite la capacitățile şi caracteristicile tehnice îmbunătățite ale avionului J-20.
Acest al doilea membru al echipajului ar putea reduce volumul de muncă al pilotului, concentrându-se pe utilizare sistemelor de arme ale aeronavei, dar şi pe utilitatea sistemelor de război electronic.
La începutul acestui an, compania chineză de stat Aviation Industry Corporation of China (AVIC) a lansat pentru prima dată o imagine completă a versiunii cu dublă comandă a aeronavei J-20.
În articol se precizează că versiunea cu dublă comandă a aeronavei J-20 a fost dezvoltată ca urmare a cerinţelor Forţelor Aeriene Chineze, deoarece misiunile sale s-au diversificat și este nevoie de un avion de luptă mai performant.
De asemenea, se susţine că varianta cu două locuri a aeronavei va fi echipată cu sisteme mai avansate, comparativ cu variantele anterioare.
Pilotul din față va fi însărcinat cu pilotarea aeronavei, în timp ce pilotul care stă în spate este responsabil cu controlul platformei – a sistemelor de arme şi a celor de război electronic – făcând din J-20 un adversar de temut pentru avioanele inamice.
Cu toate acestea, utilizarea unui al doilea pilot ca WSO (ofițer de sisteme de arme) nu este nimic nou când vorbim de avioane de luptă cu dubla comanda. Cele mai multe avioane de luptă și avioane de atac moderne sunt proiectate şi în variante cu două locuri, care sunt utilizate și pentru cursuri de pregătire a piloţilor.
Un ofițer de sisteme de arme/luptă este responsabili cu utilizarea de senzorii de recunoaștere aeriană, senzorii de război electronic și, desigur, cu utilizarea sistemelor de arme de la bordul aeronavei.
Cu toate acestea, este posibil ca ultima versiune J-20 să aibă sisteme de arme mai avansate. Conform articolului, cel de-al doilea membru al echipajului ar fi, de asemenea, responsabil pentru controlarea unui ’’roi de drone’’ – lansat de la bordul aeronavei – care ar putea fi folosit pe post de momeală pentru avioane inamice și poate, de asemenea, să adune informații şi să efectueze atacuri împotriva sistemelor de apărare aeriană de la sol.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News