China își continuă expansiunea. Ce se ascunde în spatele manevrelor militare ale Chinei, Rusiei și Iranului

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

China, Iranul și Rusia vor desfășura exerciții navale comune începând de vineri în Oceanul Indian și Marea Oman, a declarat joi ministrul apărării din China, pe fondul tensiunii crescute în regiunea dintre Iran și Statele Unite. Cadoul de Crăciun trimis Casei Albe, exact pe 25 Decembrie, a fost anunțul Iranului despre operaționalizarea acestor exerciții navale, pe care experții militari le consideră  un răspuns simetric exercițiilor navale organizate de SUA, alături de India și Japonia acum câteva săptămâni.

La exercițiile, care vor dura până luni, China va trimite Xining, un distrugător de rachete ghidat. Conform declarațiilor chineze aceste manevre maritime sunt destinate să aprofundeze cooperarea dintre forțele navale ale celor trei țări. Este un schimb militar normal între cele trei forțe armate și a fost organizat în conformitate cu legislația și practicile internaționale, a declarat ministrul apărării Wu. „Nu este neapărat legat de situația regională”, a spus el, fără să explice mai mult reacția chineză la declarația iraniana făcută cu exact 24 de ore inainte.

China a menținut timp de săptămâni o tăcere precaută cu privire la aceste noi exerciții comune, fiind foarte atentă la detaliile care au fost prezentate de către presa internatională. Interesant este faptul că deși anunțate cu mai mult timp înainte, aceste exerciții nu păreau iminente. Pentru analiști a fost foarte importantă însă lărgirea spațiului pentru manevre, ajungându-se până în golful Oman. I

ranul dorește astfel să își confirme influența asupra unui intreg areal maritim, fapt care provoacă China la un răspuns măsurat, asigurând lumea că puterea ei navală nu constituie o amenințare pentru nimeni din Oceanul Indian. Cum Iranul manipulează aceste exerciții militare pentru a proiecta puterea sa maritimă, China și Rusia se văd obligate să reducă zelul lingvistic al partenerului lor.

 

Marea Omanului, o zonă deosebit de sensibilă

 

Marea Omanului este o cale navigabilă deosebit de sensibilă, deoarece se conectează la Strâmtoarea Hormuz - prin care trece aproximativ o cincime din petrolul mondial - care, la rândul său, se conectează la Golful Arab. Importanța strategică a Omanului este vizibilă pentru oricine. Sultanatul a fost tocmai vizitat de o delegație iraniană la nivel înalt, unde principalul subiect de interes a fost starea de sănătate a veneratului sultan Qaboos bin Said al Said. Acesta, aflat la putere de peste jumătate de secol, sultanul se află în tratament pentru o boală necruțătoare. Fără moștenitori direcți și cu o succesiune destul de firavă din punct de vedere al legitimității, soarta Omanului și stabilitatea familiei conducătoare a devenit o problema de politică regională pentru fiecare actor internațional cu interese în spațiul respectiv. Iranul expoatează această situație și fragilitatea tronului omanez pentru a pune presiune pe Arabia Saudită și aliatul său american.

 

China își continuă expansiunea

 

Iată cum China, prin aceste exerciții navale, s-a imersat subtil, dar energic într-un spațiu de interese care alteori aparținea eminamente de resortul relațiilor ruso-americane. Test pentru noua putere navală chineză sau simplă mișcare geo-strategică emanată natural de către ambițiosul proiect BRI, prezența chineză pe scena militar-navală a lumii arabe confirmă stabilitatea expansiuniii economice și politice a Chinei.

Exercițiile au loc, de asemenea, într-o perioadă de tensiuni între Statele Unite și Iran. Fricțiunea a crescut începând cu anul trecut, când președintele SUA, Donald Trump, a scos Statele Unite din acordul nuclear ditre Iran și cele șase națiuni. Mai mult șeful de la Casa Albă a impus gradual sancțiuni economice, practic paralizând economia iraniană. Atacurile maritime din vara lui 2019, pentru care Iran a fost acuzat, nu a au făcut decât să ridice tonul dintre cele două țări iar ultimile mutări militare din zonă nu fac decât să confirme tendința crescătoare a tensiunilor. Iran dorește să răspundă pe orice cale hegemoniei SUA, Rusia dorește să își păstreze influența sa globală iar China este obligată să navigheze pe valurile create de către transformarea sa în putere mondială. Jocul pentru anul 2020 este setat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel