Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul chinez a interzis Coreei de Sud să exporte produse din domeniul apărării în Statele Unite dacă acestea sunt fabricate din minereuri de pământuri rare din China, potrivit Korea Economic Daily. Companiile sud-coreene se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Chinei, care a instruit guvernul și întreprinderile sud-coreene să verifice produsele exportate către Statele Unite pentru a se asigura că acestea nu conțin materiale chinezești din pământuri rare.

Potrivit presei, cel puțin doi producători de transformatoare au primit notificări oficiale din partea guvernului chinez, care le cere să oprească exportul de echipamente energetice către Statele Unite.

China amenință cu sancțiuni împotriva companiilor care încalcă această interdicție, ignorând faptul că astfel de acțiuni ar putea afecta grav economia Coreei de Sud. Interdicția vizează șase metale din categoria pământurilor rare și magneți, al căror export a fost interzis la începutul lunii aprilie 2025.

Dacă aceste restricții nu sunt respectate, China ar putea întrerupe complet furnizarea de minereuri esențiale către Coreea de Sud, ceea ce ar putea înrăutăți semnificativ capacitățile industriei de apărare sud-coreene.

Publicația Korea Economic Daily a precizat că solicitarile Beijingului nu specifică tipul de sancțiuni la care ar putea fi supuse companiile sud-coreene dacă industria continuă să exporte echipamente către armata americană sau către contractorii acesteia. Echipamentele în cauză pot include transformatoare de putere, ecrane, baterii, vehicule electrice, echipamente aerospațiale și medicale.

Deși această măsură este menită să contracareze tarifele drastice impuse Chinei de președintele Donald Trump, Beijingul ar putea începe să blocheze complet vânzările de metale esențiale, perturbând astfel economia globală.

Întreruperea livrarilor de minereuri chineze către Departamentul de Apărare al SUA vine după ce Beijingul a impus deja sancțiuni asupra mai multor contractori militari americani la sfârșitul anului trecut, potrivit Reuters. Entităților chineze li s-a interzis să se angajeze sau să coopereze cu aceștia ca răspuns la o vânzare de arme către Taiwan, a relatat publicația.

Mass-media notează că acesta este primul caz în care China a pus în aplicare în mod oficial măsuri de control al exporturilor împotriva companiilor neamericane care au legături cu Statele Unite.

Citeşte şi: Producătorii americani de drone se confruntă cu o dependență semnificativă de componentele chinezești în produsele lor

După ce Statele Unite au impus tarife vamale mari asupra produselor chinezești, China a răspuns prin înăsprirea controlului asupra pământurilor rare care ar putea fi utilizate în fabricarea echipamentelor militare americane.

În plus, a fost introdusă o cerință de acordare a licențelor pentru țările care cumpără aceste minerale. Procesul de obținere a acestor licențe durează aproximativ 45 de zile, făcând practic imposibil exportul acestor resurse valoroase.

Livrările de magneți în străinătate au fost sistate la 4 aprilie, când au intrat în vigoare noile norme de acordare a licențelor, potrivit The New York Times. Companiile au fost autorizate să exporte materiale din pământuri rare numai dacă obțineau licențe speciale de export, a căror primire durează 45 de zile, a raportat Korea Economic Daily.

Oprirea ar putea submina strategia tarifară a lui Trump, deoarece China produce aproximativ 60 % din oferta mondială de minerale critice și prelucrează chiar mai mult, până la 90 %.

După cum au remarcat experții sud-coreeni, războiul comercial dintre China și Statele Unite va afecta în primul rând Coreea de Sud, ale cărei exporturi și importuri sunt strâns legate de cele mai mari două economii din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel