China închide cercul: Exportul metalelor rare, folosite inclusiv în industria de apărare, va fi controlat de la Beijing

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul chinez a introdus o serie de noi măsuri menite să întărească controlul asupra resurselor naturale esențiale utilizate în orice domeniu, de la mașini electrice la armament. În lista publicată sâmbătă de Consiliul de Stat al țării, Beijingul a declarat că așa-numitele pământuri rare sunt proprietatea statului și avertizează că „nicio organizație sau persoană nu poate invada resursele pământurilor rare sau nu le poate distruge”, scrie Politico .

De la 1 octombrie, când regulile vor intra în vigoare, guvernul va deține o bază de date detaliată pentru a asigura controlul asupra extracției, utilizării și exportului metalelor rare, arată Politico.

China produce în prezent aproximativ 60% din metalele pământurilor rare din lume și este sursa a aproximativ 90% din metalele pământurilor rare rafinate de pe piață.

 

O resursă esențială

 

Pământurile rare sunt un grup de 17 elemente chimice care sunt greu de găsit în concentrațiile necesare și greu de prelucrat, deoarece minereurile conțin adesea materiale radioactive naturale, cum ar fi uraniul și toriul.

Elementele sunt utilizate pe scară largă într-o gamă mare de produse: de la baterii și acumulatori pentru mașini electrice și hibride, producția de computere, turbine eoliene, catalizatori auto, televizoare, lasere, semiconductori.

Aceste elemente sunt extrem de importante și în industria de apărare, pentru producția de tehnică militară.

Unele dintre metalele rare sunt necesare pentru producția de motoare cu reacție, sisteme de ghidare a rachetelor, sisteme de apărare antirachetă, sateliți și lasere.

De exemplu elementul chimic lantanul este necesar pentru producerea instrumentelor de recunoaștere nocturnă. De asemenea, galiul este utilizat în producția radarelor.

Beijingul a interzis deja, din ianuarie, exportul de galiu și germaniu, care sunt la mare căutare în industria cipurilor. Temerile că China încearcă să exercite controlul asupra industriei și ar putea perturba lanțurile de aprovizionare cu tehnologia cheie, auto și energie regenerabilă au alimentat o cursă pentru creșterea ofertei de la furnizori alternativi.

 

SUA și UE sunt conștiente de vulnerabilitatea lor în ceea ce privește această resursă

 

Atât SUA, cât și UE au lansat eforturi pentru a procura metale rare pe plan intern și în străinătate, inclusiv din Vietnam, Brazilia și Australia. În urmă cu un an, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat construirea primei mari rafinării de metale rare din afara Asiei, situată în Estonia.

Ea a spus că această mișcare va „întări reziliența și securitatea aprovizionării Europei”. O analiză a Parlamentului European din 2022 avertizează că dependența excesivă de furnizorii ce impun monopoluri este un risc major pentru Europa. „UE importă 93% din magneziu din China, 98% din borat din Turcia și 85% din niobiu din Brazilia. Rusia produce 40% din paladiu mondial”, se arată în raportul european.

De asemenea, UE a lansat o investigație privind concurența pe piața vehiculelor electrice din China , care beneficiază de subvenții guvernamentale grele și acces preferențial la metale esențiale. La începutul acestei luni, cele două părți au convenit să organizeze consultări pentru a încerca să rezolve impasul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel