Articolul din cotidianul britanic, care citează mai multe surse din industrie, indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbita mică înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri, au indicat trei surse.
Sursele FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă Long March, ale cărei lansări sunt de obicei anunţate, în timp ce testul din august a fost ţinut secret.
Progresele Chinei în domeniul armelor hipersonice "au luat prin surprindere serviciile de informații americane", potrivit articolului.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va face niciun comentariu despre detaliile articolului, dar a adăugat: "Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu".
Pe lângă Beijing, Statele Unite, Rusia şi cel puţin alte cinci ţări lucrează la tehnologia hipersonică.
China, un „jucător” în producția hiperosnică
Rachetele hipersonice, ca şi rachetele balistice tradiţionale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.
Ţări ca SUA au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră şi balistice, dar capacitatea de a urmări şi de a doborî o rachetă hipersonică este necunoscută.
China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice şi de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).
Testul semnalat a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre SUA şi China sunt sporite şi în care Beijingul şi-a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului, democraţia autonomă aliniată la Washington pe care China o consideră o provincie în aşteptarea reunificării.
Pentagonul nu a răspuns deocamdată la o solicitare a AFP pentru comentarii asupra articolului din Financial Times.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News