China este prima țară care lansează la apă un submarin produs cu noua tehnologie stealth

Cătălin Costea |
Data publicării:

Cel mai recent submarin (non-nuclear) al Chinei, Type-039C clasa Yuan are o velă înclinată și unghiuri ale carenei distincte, ceea ce trădează utilizarea noilor tehnologii pentru a face nava nedetectabilă pentru sonarele adversarilor. Alte țări urmează și ele această tehnică generală, dar China este prima care o pune în practică.

China construiește submarine într-un ritm impresionant și are capacitatea de a le construi la niveluri de neegalat de nicio altă țară. Clasa Yuan, cel mai recent tip de submarin non-nuclear, este cea mai numeroasă clasă de submarine AIP (cu propulsie independentă de aer) din lume.

Iar acum acestea au fost văzute cu vele noi și cu forme neobișnuite, sugerând implementarea unor tehnologii avansate. Experții sunt aproape siguri că forma distinctivă a velei la cele mai recente submarine Tip-039C are rolul de a le face cât mai puțin detectabile și de a le crește astfel capacitatea de supraviețuire.

În principal, laturile înclinate au ca scop reducerea „puterii semnalului” reflectat de suprafața navei în urma impulsurilor acustice emise de sonarului inamicului. Aceasta este o explicație generală, dar au ieșit la iveală dovezi pentru a consolida observația legată de submarinele chineze: academicieni chinezi au publicat o analiză în revista poloneză Archives of Acoustics, în care au măsurat impactul designului în creșterea capacităților stealth ale unui submarin, iar în studiile acestora au fost folosite modele de vele uimitor de similare cu cele observate la Type-039C.

 

De ce vrea China un submarin cu tehnologie stealth?

 

Modelarea unghiulară stealth este o tendință emergentă în designul submarinelor. Principii similare vor fi găsite pe clasa A-26 a Suediei sau pe următorul submarin german Type-212CD.

Abordarea la A-26 se concentrează pe vele în același mod ca și submarinul chinez, în timp ce Type-212CD o duce mai departe, înglobând întregul submarin într-o carenă exterioară înclinată. Coca exterioară suplimentară va crește rezistența la înaintare, așa că este în mod clar un compromis cu care germanii se simt confortabil. Se așteaptă ca și pentru alte submarine să fie o gândire similară, dar în prezent nava chineză este singura de acest tip aflată deja în apă.

Tendința reflectă importanța crescândă a sonarului activ în războiul submarin modern. În timpul Războiului Rece, epoca în care au fost acumulate cele mai populare cunoștințe despre submarine, sonarul pasiv a fost rege. Însă detectarea pasivă, care se bazează doar pe zgomotul submarinului inamic, se realiza din ce în ce mai greu pe măsură ce submarinele au devenit tot mai silențioase.

Prin urmare, se așteaptă ca sonarul activ să joace un rol tot mai mare în războiul subacvatic. În același timp, progresele în domeniul vehiculelor subacvatice fără echipaj (UUV) oferă marinelor o modalitate de a muta emițătoarele active de sonar departe de submarinul principal, pe o dronă “consumabilă”.

Tacticile și tehnologiile de acest nivel încă nu au fost integrate, dar direcția este clară. Așa că nu este surprinzător faptul că designerii de submarine sunt dispuși să sacrifice hidrodinamica pentru a încorpora aceste noi designuri.

 

Nu este totuși o “mantie de invizibilitate”

 

Dimensiunea caracteristicilor stealth ale submarinului chinez sugerează că măsurile luate sunt destinate să protejeze împotriva sonarelor care lucrează în banda frecvențelor medii, fiind mai puțin eficiente împotriva sonarelor pe frecvențe joase, care au lungimi de undă mai mari. Însă lungimile mari de undă îi pot spune inamicului doar că “este ceva acolo”, nu și ce este.

Măsurile adoptate vor fi, de asemenea, mai puțin eficiente împotriva sonarelor pe unde scurte, cum ar fi cele utilizate de torpile. Dar aici intervine fenomenul de absorbție al acestor unde, iar măsurile de protecție deja se cunosc și constau în antifonarea suprafeței navei cu un strat de cauciuc.

Deci se poate concluziona că noua modelare stealth nu asigură invizibilitatea navei, nu împiedică descoperirea acesteia ci are în principal ca scop îngreunarea identificării sau clasificării acesteia. Sonarul activ în banda de frecvențe medii este cel care poate fi folosit pentru a clasifica sau identifica ținta.

Odată cu noua modelare, inamicul va avea dificultăți în a determina adevărata natură a submarinului. Acest lucru poate cauza întârzieri sau calcule greșite pe care submarinul le poate folosi în avantajul său.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel