China este al doilea mare producător de arme din lume

Eduard Pascu |
Data publicării:

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare producător de armament, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare privind Pacea Internaţională de la Stockholm (SIPRI), publicat luni şi citat de France Presse.

Ţara, ale cărei date rămân greu de accesat, este în faţa Rusiei, aflată pe locul trei, dar rămâne în urma Statelor Unite. Opacitatea din jurul "cifrelor de vânzări de arme ale companiilor chineze continuă să împiedice o înţelegere deplină" a industriei din ţară, avertizează SIPRI în raportul său, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, "putem spune cu siguranţă că China este al doilea mare producător din lume după Statele Unite şi în faţa Rusiei", a declarat Nan Tian, coautorul raportului. Trei grupuri de arme chineze apar în clasamentul primilor zece producători mondiali, potrivit datelor institutului. Majoritatea armelor chineze vândute în fiecare an - a căror valoare este estimată între 70 şi 80 de miliarde de dolari (63-72 miliarde de euro) - este achiziţionată de diferitele ramuri ale Armatei Populare de Eliberare (PLA).

 

Dimensiunea industriei de apărare este la secret



Companiile chineze de armament sunt de asemenea mult mai specializate decât omologii lor de peste mări: producătorul de stat Aviation Industry Corp of China (Avic), cea mai mare companie de armament din ţară, este producător de avioane şi produse aeronautice, în timp ce majoritatea marilor producători internaţionali acoperă o gamă largă de produse militare. Cercetătorii de la SIPRI spun că au avut dificultăţi în a obţine date fiabile cu privire la dimensiunea industriei chineze de armament, companiile fiind toate entităţi de stat. "Totul este blocat sub termenul de securitate naţională", a deplâns Tian.

În raport, cercetătorii au analizat patru companii chineze specifice, toate clasându-se printre primele 20 din lume, şi ei susţin că odată cu o creştere a datelor disponibile despre aceste companii, "este acum posibilă elaborarea unor estimări rezonabile şi fiabile privind amploarea industriei de armament chineze". Deşi nu există statistici oficiale cu privire la exporturile de arme chineze, SIPRI notează că industria locală de armament "s-a dezvoltat într-o asemenea măsură încât există o cerere crescută de arme în străinătate".

 

În top 5 exportatori



Conform estimărilor institutului de la Stockholm, China se află în prezent pe locul cinci în rândul ţărilor exportatoare de arme. Creşterea exporturilor de arme măreşte riscul de proliferare, dar intrarea Chinei pe scena mondială preocupă în special cercetătorii, deoarece ţara a semnat puţine reglementări privind controlul armelor. Ţara nu este semnatară a Tratatului privind comerţul cu arme (ATT), un text adoptat în 2013 de Naţiunile Unite şi care vizează impunerea unor criterii de moralitate comerţului internaţional de arme. "Nu există un sistem de constrângere prin care China şi aceşti exportatori să poată răspunde", a reamintit Tian.

Vezi și: China a copiat ilegal motoarele avioanelor Suhoi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel