China desfăşoară manevre militare care simuleaza ''încercuire totală'' a Taiwanului (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Exerciții militare ale Armatei chineze
Exerciții militare ale Armatei chineze

China a început trei zile de exerciții militare în jurul Taiwanului, pe fondul tensiunilor după o întâlnire în Statele Unite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-Wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, sfidând astfel amenințările repetate ale Beijingului. Exercițiile, denumite "United Sharp Sword", au fost denunțate de Taiwan. China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu și nu a exclus folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său. Comandamentul teatrului de Est al armatei chineze a anunțat sâmbătă exercițiile, descriindu-le ca fiind "un avertisment serios împotriva conlucrării forțelor separatiste din Taiwan cu forțele externe și o mișcare necesară pentru apărarea suveranității naționale și a integrității teritoriale".

La scurt timp după anunțul Chinei, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat un total de 42 de avioane militare chineze deasupra strâmtorii Taiwan, care separă insula de China continentală. Acesta a precizat că 29 de avioane militare chineze au trecut linia mediană din strâmtoare în zona de identificare a apărării aeriene a acesteia (ADIZ). Acesta a adăugat că opt nave ale Forţelor Navale Chineze au fost reperate în strâmtoare, potrivit CNN.

În ultimii ani, Armata Chinei a trimis aproape zilnic avioane și nave în apropiere de ADIZ și, de la exercițiile din august anul trecut, a crescut frecvența încalcarii liniei mediane.

Exercițiile au loc la o zi după ce președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a întors dintr-o vizită de 10 zile în America Centrală și în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Beijingul a avertizat în repetate rânduri împotriva călătoriei și a amenințat anterior că va lua măsuri serioase dacă aceasta va avea loc.

 

Armata Populară de Eliberare creează în mod deliberat tensiuni în strâmtoarea Taiwan

 

China pretinde că Taiwanul este o democrație autonomă, deși nu l-a condus niciodată, și a încercat timp de decenii să îl izoleze din punct de vedere diplomatic.

Incursiuni ale avioanelor militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, o zonă tampon autodeclarată dincolo de spațiul său aerian teritorial, au loc aproape zilnic.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă că monitorizează îndeaproape situația și că va depune toate eforturile pentru a apăra securitatea națională și suveranitatea.

,,Armata Populară de Eliberare (APL) creează în mod deliberat tensiuni în strâmtoarea Taiwan. Pe lângă faptul că dăunează păcii și stabilității, creează, de asemenea, un impact negativ asupra siguranței și dezvoltării regionale", a declarat ministerul.

Ministerul declarase anterior, sâmbătă, că va răspunde la exerciții într-un mod calm, rațional și serios și nu va căuta să escaladeze conflictul.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că va răspunde calm, rațional și cu o atitudine serioasă, fără a escalada conflictele și fără a provoca dispute, după ce China a anunțat planurile pentru exerciții.

"În ultimii ani, [Partidul Comunist Chinez] a continuat să trimită avioane și nave pentru a hărțui regiunea, amenințând situația regională", a declarat ministerul. "A folosit vizita președintelui Tsai în SUA ca scuză pentru a efectua exerciții militare, afectând grav pacea, stabilitatea și securitatea regională".

 

China a reacționat într-un mod similar și în august 2022



Cotidianul Poporului, ziarul oficial al partidului comunist aflat la putere în China, a declarat sâmbătă, într-un comentariu, că guvernul are "o capacitate puternică de a zădărnici orice formă de secesiune a independenței Taiwanului", potrivit The Guardian.

China a reacționat într-un mod similar atunci când președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022, lansând o serie de exerciții militare care au înconjurat insula și lansând o serie de rachete deasupra acesteia.

Aceste exerciții au fost pentru prima dată când China a tras rachete deasupra insulei, iar mulți experți le-au considerat ca reprezentând o escaladare majoră a intimidării militare a Chinei împotriva Taiwanului.

Unele dintre aceste rachete au căzut, de asemenea, în zona economică exclusivă a Japoniei, în apropierea insulelor japoneze de la nord de Taiwan, o acțiune care a sporit tensiunile dintre Beijing și Tokyo.

Exercițiile din august 2022 au implicat, de asemenea, zeci de avioane de luptă care au pătruns în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, precum și nave de război ale marinei chineze în manevre în apele din jurul Taiwanului.

Beijingul a declarat la momentul respectiv că simulează o "blocadă" aeriană și maritimă a insulei, dar a oferit puține dovezi solide pentru a susține această afirmație.

Oficialii din Taiwan se așteptau, se pare, la o reacție mai puțin severă la întâlnirea dintre Tsai și McCarthy, deoarece aceasta a avut loc pe teritoriul SUA.

Pentru a evita provocarea Beijingului și declanșarea unei alte crize militare, oficialii americani și taiwanezi au încercat să prezinte vizita lui Tsai ca fiind ceva ieșit din comun, citând o mulțime de precedente pentru ca un lider taiwanez să tranziteze SUA.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel