China copiază tot ce mișcă în SUA. USS Zumwalt, cel mai scump și modern distrugător construit vreodată, în variantă chineză (Foto)

Darius Muresan |
Data publicării:
Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy
Distrugătoarele USS Zumwalt USS Michael Monsoor din clasa Zumwalt. Foto: U.S. Navy

USS Zumwalt e cel mai scump și mai modern distrugător construit vreodată, un proiect ambițios militar al SUA, care include integrarea armamentului hipersonic pe noile nave stealth.

SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. E vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor. În total vor fi construite trei astfel de nave de război. 

USS Michael Monsoor este al doilea distrugător al clasei, după USS Zumwalt, primul distrugător, care poartă și numele clasei, acesta fiind totodată și cel mai scump distrugător construit vreodată. Ultima navă a clasei este USS Lyndon B. Johnson.

Costul unei astfel de nave din clasa Zumwalt e estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

2. Distrugăto... (uss-lyndon-b--johnson-clasa-zumwalt_88937900.jpg)

Distrugătorul USS Lyndon B. Johnson, al treilea și ultimul din clasa stealth Zumwalt. Sursă foto: Bath Iron Works via. Naval News

 

A copiat China noul distrugător american USS Zumwalt?

 

Pe internet au apărut imagini analizate de publicații de specialitate cu un nou tip de navă chineză ce seamănă foarte mult la design cu distrugătoarele americane din clasa Zumwalt.

Una dintre publicațiile care a analizat imaginile este Military Cognizance. Sursa citată amintește că desingnul mai ciudat al USS Zumwalt e o formă de maximiza capacitatea stealth. 

Dar de unde a pornit teoria privind copierea Zumwalt de către China?

Pe un cunoscut canal militar chinez, Sina Weibo, a fost publicată o imagine cu o nouă navă chineză care a devenit rapid virală și care a atras imediat opinii privind asemănarea cu USS Zumwalt. Nava pare să aibă un design asemănător. Cunoscutul analist militar H.I. Sutton a afirmat ulterior că poza cu nava chineză este reală. E vorba însă de o navă mult mai mică a Chinei în comparație cu distrugătoarele Zumwalt, care are mai degrabă dimensiunea navelor Sea Hunter,  navă de suprafață fără pilot de tipul ACTUV (Anti Submarine Warfare – ASW – Continuous Trail Unmanned Vehicle).

1. În imagine... (zumwalt-si-o-nava-chineza-asemanatoare_51225500.jpg)

În imagine (pe background mare) distrugătorul american USS Zumwalt, iar în medalion nava chineză cu design foarte asemănător. Photo source: Military Cognizance

În domeniul construcțiilor navale, designul cu arc inversat maximizează pescajul navei, crescând viteza și tracțiunea. Cel mai cunoscut proiect al acestui tip de design este distrugătorul american Zumwalt. 

Acest design reduce foarte mult aria de reflexie a radarului și creează un echilibru mai bun pentru navele mici, dar mulți critici sunt sceptici cu privire la eficacitatea lui atunci când este aplicat navelor de război mari și scumpe precum USS Zumwalt. 

În ceea ce privește USS Zumwalt, anul trecut nava care dă și numele clasei a fost dislocată de americani către baza din San Diego unde trece printr-un nou proces de upgradare.

USS Zumwalt va primi upgradat tehnologic inclusiv prin integrare sistemului hipersonic de arme Conventional Prompt Strike, a anunțat anul trecut U.S. Navy.

Distrugătoarele stealth din clasa Zumwalt au fost inițial proiectate pentru susținerea atacurilor terestre și navale, iar în acest sens au fost înarmate cu tunuri de 155 milimetri.

China nu ar fi la prima copie a unui proiect militar american, în contextul în care spionajul chinez e extrem de activ în zona industriei de apărare.

De remarcat și faptul că în 2019, John Bolton, pe atunci consilier pentru securitate naţională al fostului președinte Donald Trump, declara presei americane că regimul din China a încercat, reușind într-o oarecare măsură, să fure planuri ale F-35. China dezvoltă și ea avioane de generația a V-a, fiind acuzată că multe elemente sunt copiate și obținute prin spionaj militar.

CITEȘTE ȘI: Undă verde hipersonică în SUA pentru Zumwalt - cel mai modern și scump distrugător construit vreodată. Rachetele CPS vor fi produse de Lockheed Martin

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel