Kurt Campbell, adjunctul secretarului de stat Antony Blinken și unul dintre principalii arhitecți ai reorientării politicii externe a SUA spre Asia, a subliniat necesitatea investițiilor în tehnologii avansate pentru a contracara progresele Chinei.
"Este clar că aceasta este cea mai mare provocare din istoria noastră", a afirmat Campbell în fața Comisiei pentru relații externe a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.
"În realitate, provocările din timpul Războiului Rece par minore comparativ cu multiplele fațete ale provocării reprezentate de China", le-a spus el parlamentarilor americani. "Nu este doar o problemă militară; este o provocare în toate domeniile – în Sudul global, în tehnologie. Trebuie să intensificăm eforturile noastre în toate aceste sectoare", a reiterat Campbell.
Aceste declarații vin în contextul în care mandatul președintelui Joe Biden se apropie de sfârșit, el contribuind la o diminuare a tensiunilor dintre Washington și Beijing. În contrast, fostul președinte și actual candidat republican Donald Trump abordează o poziție mai agresivă în privința Chinei.
Întrebat joi despre afirmațiile lui Campbell, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, a exprimat regretul că acestea au fost făcute "ignorând realitatea", acuzând SUA că exagerează în mod deliberat așa-numita amenințare chineză și că promovează confruntarea.
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook
"SUA percep relațiile internaționale și pe cele cu China prin prisma unei competiții strategice, considerând în mod eronat China drept cea mai mare provocare", a declarat diplomatul chinez în cadrul unei conferințe de presă.
"China îndeamnă Statele Unite să renunțe la mentalitatea de Război Rece și la logica jocului cu sumă zero, să înceteze propagarea teoriei unei amenințări chineze și să nu mai denatureze intențiile strategice ale Chinei", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.
Deși după întâlnirea de anul trecut dintre Joe Biden și Xi Jinping s-a îmbunătățit comunicarea între armatele chineză și americană, precum și cooperarea în combaterea traficului de droguri, SUA au acuzat China că susține efortul de război al Rusiei în Ucraina.
În ceea ce privește sancțiunile impuse companiilor chineze, Campbell a subliniat necesitatea unei susțineri mai mari, o temă discutată în cadrul vizitelor sale în Europa.
"Multe dintre aceste țări au avut relații comerciale strânse cu China timp de aproximativ 20 de ani", a explicat el, evidențiind dificultatea țărilor europene de a rupe legăturile comerciale cu China după ce au încetat să mai facă afaceri cu Rusia, în urma invaziei din Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News