Viceamiralul Jeffrey Trussler, șef adjunct al Naval Operations for Information Warfare, a declarat că SUA monitorizează îndeaproape programul de rachete balistice al China, numind efortul pe care această ţară îl depune ca fiind unul care provoacă instabilitate regională.
Jeffrey Trussler, unul dintre cei mai importanţi ofițeri de informații al US Navy, a declarat recent că departamentul sau urmărește îndeaproape cum China își extinde capacitățile de apărare cu rachete anti-nave, în special în Mării Chinei de Sud.
Dezvoltarea unor astfel de capabilităţi face parte din programul în curs de desfășurare pentru rachetele balistice anti-navă cu rază lungă de acțiune. În același timp, Trussler a spus că ’’speră” ca Armata Populară de Eliberare a Chinei va continua să investească resurse semnificative în aceste eforturi, sugerând că Marina SUA are deja soluţii pentru a contracara aceste amenințări. Cu alte cuvinte, China poate înveşti câţi bani doreşte în dezvoltarea de rachete anti-nava, dar US Navy ar soluţii suficiente să răspundă unor astfel de ameninţări.
Comentariile viceamiralului Jeffrey Trussler vin la aproape două luni după ce Armata de Eliberare a Poporului (PLA) a lovit cu succes, în cadrul unui exerciţiu militar, o navă aflată în mișcare, în apropiere de Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud. În timpul exerciţiului militar, PLA a folosit cel puțin o rachetă balistică, lansată de pe teritoriul Chinei şi nu de pe o platformă navală.
Amiralul US Navy Philip Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM), vorbind la Forumul Internațional de Securitate Halifax din 2020, a confirmat că Forțele Armate Chineze au lansat o rachetă balistică asupra unei ținte în mișcare, în august 2020, ca parte a unui exercițiu desfăşurat în Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, el nu a putut să confirme dacă testul a avut succes sau nu.
Dacă ar fi aşa, potrivit The War Zone, asta ar însemna că chinezii sunt primii care au demonstrat efectiv ce capacitate au rachete lor balistice anti-navă şi că acest lucru reprezintă o demonstraţie de forţa prezentată Armatei SUA, dar şi armatelor statelor din regiune, atunci când vine vorba de desfăşurare de operaţiuni militare maritime, în acea regiune și în alte zone din Oceanul Pacific.
Viceamiralul Trussler a precizat clar că US Navy acordă o atenție deosebită dezvoltării de către China a rachetelor balistice anti-navă DF-21D și DF-26B, dar a refuzat, atunci când i s-a cerut, să spună dacă serviciile de informații americane sau Comunitatea de Informaţii a SUA consideră că Forţele Navale ale Chinei au în dotare DF-21D.
DF-21D și DF-26B sunt variante ale rachetei balistice cu rază medie de acțiune DF-21 (MRBM) și a rachetei balistice cu rază medie de acțiune DF-26 (IRBM), capabile să lovească nave mari, precum portavioane sau nave de asalt. DF-21D are o rază de acțiune de cel puțin 932 mile, în timp ce rachetele din seria DF-26 pot atinge ținte aflate până la 2.500 mile (4.000 km), potrivit Pentagonului. Dacă aceste rachete ar fi într-adevăr nişte rachete arme anti-navă, aşa cum susţine China, ar oferi PLA o capacitate sporită de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune asupra flotelor inamice.
Nu este un secret faptul că Marina SUA este din ce în ce mai preocupată de vulnerabilitatea navelor sale în faţa rachetelor anti-navă şi a celor balistice. Armata de Eliberare a Poporului este conştientă că Statele Unite acordă o importanţă deosebită unor măsuri de descurajare. După cum a remarcat Trussler, China a făcut din aceste capabilități o piatră de temelie a eforturilor sale de a stabili ’’bule dense’’, stratificate, anti-acces asupra unor zone maritime din jurul teritoriului său, în special în zonele unde are revendicări teritoriale intens disputate, precum sunt cele din Marea Chinei de Sud .
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News