Publicitate
J-20 e un avion de generația a V-a și răspunsul regimului împotriva F-35 și F-22. Dezvoltarea aeronavei este un succes pentru industria din China, dar problema majoră a motoarelor face însă imposibilă o comparație a J-20 cu avioanele americane.
Aproape toate avioanele J-20 construite până în prezent au motoare rusești. Se pare că doar un singur prototip ar avea motor chinezesc WS-10B.
Celelalte aeronave sunt echipate cu AL-31FN, al rușilor de la NPO Saturn, care alimentează și Chengdu J-10. Inițial noile avioane ar fi trebuit să fie echipate cu motoare speciale chinezești W-15, dar, în timpul unui test în 2015 motorul a explodat, fără însă să producă victime. Se pare că motorul nu a putut face față temperaturilor ridicate și manevrabilității.
Deși presa de specialitate anunța că Beijingul a găsit o soluție, în sensul în care chinezii au dezvoltat motoare WS-10C, o versiune modificată a motorului chinez WS-10, se pare că lucrurile sunt mult mai complicate.
Problema e că Beijingul refuză să mai achiziționeze motoare rusești AL-31F deoarece, așa cum a scris și publicația noastră, Moscova șantajează China și cere părții chineze să achiziționeze să achiziționeze mai multe avioane Su-35 în schimbul tranzacției motoarelor rusești AF-31F.
China a încercat să rezolve problema motoarelor prin Ucraina. SUA și-au folosit influența și au blocat proiectul J-20
Chinezii s-au îndreptat către Ucraina. Mai mulți investitori chinezi, inclusiv Beijing Skyrizon Aviation, au încercat să achiziționeze controversata companie producătoare de motoare cu reacție, Motor Sich, din Ucraina. Planul era ca aici să fie dezvoltat motorul pentru J-20, beneficiind astfel și de accesul la tehnologie al companiei în cauză.
Doar că, amintește revista de specialitate germană Flug Revue, guvernul de la Kiev a pus capăt oricărei negocieri. Compania Motor Sich nu va mai fi vândută chinezilor, ci urmează să fie naționalizată. Acest lucru a fost confirmat de Oleksei Danilov, șeful Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. Oficialul de la Kiev a precizat că compania va fi „redată poporului ucrainean” iar țara sa, aflată în stare de război, nu își permite să vândă un producător de motoare cu reacție de care depinde capacitatea de apărare a Ucrainei.
Sursa citată precizează că decizia Ucrainei nu a fost luată doar în interes propriu, ci și la presiunea SUA, unul din statele care ajută cel mai mult Ucraina în conflictul cu Federația Rusă. În acest sens, trebuie subliniat că gigantul chinez Skyrizon, de care aparține Beijing Skyrizon Aviation, compania care ar fi trebuit să preia Motor Sich, se află pe lista neagră a Departamentului Apărării din SUA, împreună cu alte firme din China, companii pe care Washingtonul le consideră relevante pentru industria de apărare a Chinei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News