Informațiile au fost adunate de agenți americani care au interceptat discuțiile serviciilor secrete ale Rusiei, a informat ziarul Washington Post. Rușii au spus că comisia militară centrală a Chinei vrea ca transporturile să rămână secrete, se mai arată în documentul văzut de publicația americană.
Un raport al serviciilor secrete americane din 23 februarie relevă faptul că Beijingul aprobase furnizarea progresivă de arme către Moscova, pe care le-ar deghiza în articole civile.
Informările către instituțiile americane au fost făcute chiar în perioada în care oficialii SUA atrăgeau atenția, în mod public, asupra intențiilor Chinei de a furniza arme Federației Ruse Beijingul a negat cu fermitate acuzația. Nu există nicio dovadă că astfel de arme au fost efectiv trimise, scrie WP.
Informațiile din documente par a fi confirmate și de relatările oficialilor ucraineni, care remarcă o creștere a numărului de piese chinezești care intră în componența armelor capturate de la ruși.
Astfel, Vladislav Vlasiuk, un consilier din cadrul biroului președintelui Volodimir Zelenski atrage atenția că forțele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele rusești folosite în Ucraina, relatează Reuters.
Vlasiuk, care îl consiliază pe Andrii Yermak cu privire la politica de sancțiuni, a remarcat că echipamentele militare rusești „continuă să încorporeze diverse componente electronice”, fabricate în Occident, dar ponderea acestora este tot mai mică, în timp ce numărul componentelor fabricate în China este în creștere.
Un alt document scurs mai spune că o lovitură „semnificativă” ucraineană, cu arme americane sau NATO, pe teritoriul Rusiei, ar fi considerată de către Beijing drept o escaladare a conflictului care ar determina trimiterea de arme în Rusia.
China nu va vinde arme părților implicate în război, susține ministrul de externe al țării, în urma îngrijorărilor că Beijingul ia în considerare acordarea de ajutor militar Moscovei
Qin Gang a declarat, la o conferință de presă cu omologul său german, că Beijingul dorește să contribuie la facilitarea discuțiilor de pace pentru a pune capăt războiului. El a spus că toate părțile ar trebui să rămână obiective și calme.
Beijingul a salutat legăturile sale strânse cu Rusia și a refuzat să condamne invazia Ucrainei, dar a declarat oficial că China rămâne neutră în conflict.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News