În ultimii zece ani, China a transformat insula Hainan în cea mai mare fortăreață militară din regiune, investind miliarde de dolari în construirea de sisteme militare și infrastructură pe insulă și în Marea Chinei de Sud.
China a realizat investiții de peste 50 de miliarde de dolari și a crescut prezență militară pe insulă, transformând-o într-un potențial punct de tensiune și un rol în strategia de expansiune a Chinei, arată o analiză a Long Term Strategy Group (LTSG), citată de Washington Post.
Din 2003, armata chineză a crescut valoarea infrastructurii militare din Hainan și insulele artificiale din Marea Chinei de Sud. În comparație cu infrastructura militară americană din Hawaii, LTSG a estimat că valoarea complexului militar de la baza navală Greater Yulin din Hainan depășește 18 miliarde de dolari.
„Această dezvoltare militară reprezintă o mare provocare pentru aliații și partenerii noștri din regiune”, a declarat amiralul Samuel Paparo, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, care avertizează că China își extinde potențialul militar cu scopul de a-și asigura interesele, dar și puterea de proiectare, relatează Washington Post .
În spatele acestei ascensiuni militare se află obiectivele strategice ale Beijingului – protejarea căilor maritime cheie, asigurarea resurselor și câștigarea influenței globale în cazul unor tensiuni cu Taiwan sau Statele Unite.
Analiștii cred că modernizarea militară a insulei Hainan servește la crearea unei „apărări militare stratificate” care include nave, avioane, submarine și sisteme de rachete în caz de nevoie.
Insula este înțesată de baze militare
Hainan se mândrește cu o serie de baze militare, inclusiv faimoasa bază aeriană Lingshui, care a trecut de la un aeroport mic la o instalație de peste 1,6 miliarde de dolari echipată cu avioane moderne antisubmarin și de avertizare timpurie.
În nord-vestul insulei, portul spațial Wenchang este cel mai recent „portal către spațiu” al Chinei, permițând lansarea de sateliți de comunicații, supraveghere și recunoaștere. Locația mai aproape de ecuator este folosită pentru lansarea rachetelor chinezești, ceea ce face ca acest port spațial cheie pentru viitoarele ambiții spațiale ale Chinei, inclusiv o misiune planificată de a trimite astronauți pe Lună până în 2030.
În plus, Hainan găzduiește una dintre cele mai mari baze de rachete, de unde forțele chineze pot lansa așa-numitele „carrier killers” - rachete balistice hipersonice DF-21D cu o rază de acțiune de 900 de mile, care le permit să țintească navele din Pacificul de Vest. China își poate, astfel, proiecta influența și să asigure dominația militară în regiune.
Insula Hainan, cel mai important punct din lanțul de avanposturi pe care Beijingul la construit în Marea Chinei de Sud
Prezența militară din ce în ce mai intensă a Chinei pe Hainan susține dominația sa asupra Mării Chinei de Sud, una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, prin care trec nave care transportă mărfuri în valoare de 7,4 trilioane de dolari pe an. „Dacă avem un conflict acolo, până la 30% din comerțul mondial cu petrol ar fi afectat”, declară un expert pentru publicația americană.
Țări precum Filipine, Japonia și Taiwan - care reprezintă linia strategică „Primul lanț de insule” - se opun cu fermitate militarizării de către China a acestor căi maritime. În plus, SUA și aliații săi încearcă să împiedice China să obțină controlul complet asupra regiunii.
Recent, tensiunile au fost cele mai pronunțate în apropierea Filipinelor, unde navele chineze s-au ciocnit cu Marina filipineză în apropiere de disputate insulele Spratly.
În cazul unei escaladări, distanța dintre Hainan și punctele cheie ale conflictului oferă Chinei un avantaj strategic față de SUA, ale căror baze militare cele mai apropiate sunt situate în Guam și Okinawa. Instalațiile militare chineze din Insulele Spratly și Paracel oferă sprijin suplimentar cu baze militare uriașe echipate cu piste de aterizare, radare și sisteme de atac aerian.
În schimb, baza Aeriană Andersen din Guam se află la aproximativ 1.900 de mile de zonele sensibile - iar Baza Aeriană Kadena de pe insula Okinawa din Japonia este la 1.400 de mile distanță.
Hainan este la 800 de mile distanță.
Deși Statele Unite au nave și avioane în Pacific și sunt întotdeauna gata să-și apere aliații și interesele dacă China atacă, trebuie făcut mai mult. „Trebuie să ne intensificăm investițiile în baza industrială de apărare și în infrastructura noastră de apărare”, a spus el, „pentru a descuraja conflictul cu puterea de luptă credibilă și decisivă”, declară amiralul Samuel Paparo, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News