Noi informații au fost prezentate sâmbătă, 4 februarie, de ziarul american de afaceri The Wall Street Journal, după o analiză a datelor vamale rusești. Documentele vamale au fost furnizate către C4ADS, o organizație non-profit din Washington, specializată în identificarea amenințărilor la adresa securității naționale a SUA.
Jurnaliştii au analizat peste 84.000 de transporturi înregistrate de vama rusă de la momentul impunerii sancțiunilor severe împotriva Rusiei, concentrându-se pe produse pe care administraţia Biden le-a catalogat critice pentru armata rusă.
China furnizează Rusiei echipamente de navigație, tehnologii de bruiaj radioelectronic și piese pentru avioane de luptă
Potrivit documentelor, companiile de apărare de stat chineze furnizează Moscovei echipamente de navigație, tehnologii de bruiaj radioelectronic și piese pentru avioane de luptă, iar produsele ajung la companiile de apărare de stat ruse aflate sub sancțiuni occidentale.
Astfel, pe 31 august 2022, compania de stat chineză Poly Technologies a furnizat echipamente de navigație companiei ruse de stat Rosoboronexport pentru elicoptere militare de transport M-17. Deși este vorba în principal de bunuri cu dublă utilizare (civilă și militară), documentele vamale includ și exporturi de piese pentru sisteme de armament precum cele folosite de forțele ruse în Ucraina.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken intenționa să discute despre sprijinul Chinei pentru Rusia în timpul vizitei programate la Beijing în perioada 5-6 februarie. Călătoria, însă, a fost amânată pe termen nelimitat pe fondul situației create între cele două părți după distrugerea de către o aeronavă de luptă americană a balonului de recunoaștere chinez descoperit în spațiul aerian al SUA.
Foarte probabil, Rusia este capabilă să-și asigure pe cont propriu majoritatea nevoilor militare de bază, însă este puternic dependentă de importurile de componente bazate pe semiconductori.
În documentele vamale au fost identificate mai mult de zece companii rusești și chineze aflate pe listele de sancțiuni emise de Trezoreria SUA. În plus, multe dintre mărfurile de export nu intră direct în Federația Rusă, ci prin țări precum Turcia și Emiratele Arabe Unite.
„Încercările disperate ale Rusiei de a folosi proxy pentru a eluda sancțiunile SUA demonstrează că aceste măsuri au făcut mult mai dificilă și mai costisitoare aprovizionarea mașinii de război a lui Putin de către complexul militar-industrial rus”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu, a declarat că „afirmația potrivit căreia China oferă ajutor Rusiei nu are o bază faptică, ci este pur speculativă și exagerată în mod deliberat”, în timp ce autoritățile ruse și reprezentanții companiilor vizate nu au comentat informațiile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News