China admite că o navă chineză a distrus un gazoduct cheie în Marea Baltică, între Estonia și Finlanda

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Photo Source: Construction Business News CBNME.COM
Photo Source: Construction Business News CBNME.COM

Beijingul a recunoscut că o navă sub pavilion Hong Kong a avariat o conductă de gaz vitală în Marea Baltică între Estonia și Finlanda în octombrie anul trecut, dar spune că a fost un accident.

Informația a fost publicată de The South China Morning Post, pe 12 august.

Autoritățile chineze au efectuat o investigație internă cu privire la deteriorarea gazoductului și au raportat recent concluziile guvernelor europene.

Raportul în limba chineză menționează că avarierea a fost rezultatul unei furtuni puternice.

Estonia și Finlanda desfășoară în continuare o anchetă penală comună asupra navei NewNew Polar Bear, o navă container sub pavilion Hong Kong la momentul incidentului. Proprietarul său înregistrat este compania chineză NewNew Shipping Line.

Deși se știe că raportul circulă printre diverse ministere, el nu este o dovadă oficială în anchetă. Autoritățile estoniene și finlandeze au cerut Beijingului să răspundă solicitărilor lor urgente de informații despre navă.

O purtătoare de cuvânt a parchetului din Estonia a declarat că documentul nu a fost trimis biroului său și că „nu poate fi folosit ca probă într-o anchetă penală în Estonia”, în niciun caz. „Am depus o cerere de asistență juridică autorităților chineze pentru a colecta dovezi de la navă și de la echipajul acesteia”, a declarat Kairi Kungas, șeful de relații publice.

O purtătoare de cuvânt a Biroului Național de Investigații (NBI) din Finlanda a refuzat să confirme dacă a primit documentul, dar a spus că propria investigație este în desfășurare.

„Investigația a cooperat cu autoritățile chineze și, printre altele, NBI a făcut o cerere de asistență juridică autorităților chineze competente”, a declarat Anna Zareff, șefa diviziei de comunicații a BNI.

„De remarcat că ancheta este încă în desfășurare și concluziile finale cu privire la ceea ce s-a aflat în spatele acestor incidente (eșec tehnic/neglijență/profesionalism slab/act intenționat) pot fi făcute numai după investigația a fost finalizată și aceasta este încă în desfășurare de ceva timp”, a spus ea în declarație.

Avariile la gazoductul Balticconnector care leagă Finlanda și Estonia au fost descoperite în noaptea de sâmbătă  - 7 octombrie, spre duminică - 8 octombrie 2023. Un cablu de telecomunicații a fost și el avariat.

 

Nava chineză a distrus conducta cu o ancoră

 

Versiunea principală a investigației este că gazoductul a fost deteriorat, în noaptea de 7/8 octombrie, de ancora navei comerciale NewNew Polar Bear, care se deplasa spre Sankt Petersburg și trecea peste conducta de gaz. Pe fundul mării au fost găsite urme ale unei ancore, iar ancora desprinsă în sine a fost găsită nu departe de locul rupturii conductei. Nava a fost văzută acostată în Sankt Petersburg fără o a doua ancoră. Ulterior, NewNew Polar Bear a fost fotografiată în regiunea Arhangelsk din Rusia, înainte de a acosta în orașul-port chinez Tianjin.

Nava de containere NewNew Polar Bear a finalizat în perioada 8-9 octombrie 2023 prima călătorie regulată dus-întors de trei luni de la Marea Baltică în China și retur trecând prin Oceanul Arctic. Potrivit publicației norvegiene High North News, nava a efectuat escale intermediare în Arkhangelsk, în septembrie 2023 și în Baltiysk, regiunea Kakiningrad, în weekend (6–7 octombrie 2023 – nota autorului).

Într-o coincidență surprinzătoare, desigur fără vreo legătură,  pe 7 octombrie 2023, cu mai puțin de 24 de ore înainte de avarierea gazoductului, organizația palestiniană teroristă HAMAS a lansat un atac terorist asupra Israelului soldat cu peste 1.000 de morți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel