China a „vânat” un P-8 Poseidon american și a capturat un sonar imediat după lansare (Video). Sonarul era destinat detectării submarinelor

Darius Muresan |
Data publicării:
Momentul în care un P-8 Poseidon american lansează un sonar pe care chinezii urmează să-l captureze. Photo source: Screenshot Weibe @Yuyuantantian via. THE AVIATIONIST
Momentul în care un P-8 Poseidon american lansează un sonar pe care chinezii urmează să-l captureze. Photo source: Screenshot Weibe @Yuyuantantian via. THE AVIATIONIST

Marina Armatei de Eliberare a Poporului sau, pe scurt, Armata chineză, a reușit să captureze un sonar american în stare funcțională lansat de un avion de patrulare antisubmarin american de tip P-8 Poseidon.

Incidentul a avut loc în Marea Chinei de Sud. Chinezii au publicat imagini video cu momentul lansării sonarului de către avionul de patrulare antisubmarin, ceea ce indică faptul că avionul era „vânat”. Ulterior, propaganda chineză a prezentat cu mare fast sonarul.

Imaginile au fost publicate pe social media și au devenit virale. Cei de la The Aviationist remarcă în analiza imaginilor că e vorba de un dispozitiv fabricat în iulie 2023, potrivit datelor de pe etichetă. Producătorul este Ultra Electronics. Sonarul era folosit pentru identificarea de către americani a submarinelor chineze în Marea Chinei de Sud, o regiune pe care Beijingul o revendică în cvasitotalitate.

Potrivit sursei citate nu e primul incident de acest gen, China reușind să captureze în 2016 un alt sonar american în regiune. 

Deși nu e un incident atât de spectaculos din punct de vedere militar, China a reușit să îl promoveze masiv într-un material video:

 

 

 

Marea Chinei de Sud, tot mai aglomerată. Garda de Coastă chineză e o adevărată Armadă cu peste 1.275 de nave și numeroase incidente cu americanii, filipinezii sau vietnamezii

 

Agenția internațională Reuters precizează că imaginile au fost difuzate pentru prima oară de canalul Yuyuan Tantia, asociat cu postul de stat chinez CCTV, pe rețeaua chineză Weibo. Și publicația chineză de limba engleză Global Times confirmă capturarea sonarului.

Acesta a fost capturat de Garda de Coastă a Chinei care ar fi „observat o aeronavă militară americană ce zbura la joasă altitudine deasupra Mării Chinei de Sud și lansa în mod repetat dispozitive neidentificate. Nava de Coastă chineză început să „vâneze” Marina americană și a identificat sonarele pentru detectarea submarinelor chineze.

Un expert a cărui nume nu a fost specificat de publicația chineză a precizat că producătorul Ultra Electronics oferă „servicii complete Marinei Statelor Unite ale Americii”, adăugând că sonarele americane au capacitatea să detecteze submarinele chineze și să angajeze contramăsuri împotriva lor, dar a mai subliniat că astfel de dispozitive interferează dăunător cu vietăți subacvatice, inclusiv delfini, dezorientându-i și ducând chiar la eșuarea lor.

Nu știm cât de îngrijorați sunt chinezii de problema eșuării delfinilor din Marea Chinei de Sud, pe care o revendică în cvasitotalitate, dar prezentarea sonarului american capturat a fost folosită intens ca material de propagandă.

1. Marea Chin... (china-marea-chinei-de-sud_38569700.png)

Marea Chinei de Sud, photo source: Google Maps

Cert e că Marea Chinei de Sud devine un spațiu tot mai tensionat, incidentele nu doar între americani și chinezi, dar și între Garda de Coastă chineză și filipinezi, vietnamezi sau chiar japonezi, fiind tot mai dese.

Garda de Coastă chineză este cea mai mare din lume în ceea ce privește numărul de nave, depășind cu mult forțele navale însumate ale vecinilor regionali.

Garda de Coastă chineză operează peste 1.275 de nave în timp ce “apără suveranitatea teritorială, drepturile și interesele maritime ale Chinei”. De-a lungul anilor, navele cu carenă albă au început să opereze însă tot mai mult în „zona gri”, reprezentând o provocare semnificativă de securitate în Indo-Pacific.

Multe nave ale Gărzii de Coastă chineze sunt transformate în adevărate nave de luptă.

CITEȘTE ȘI: Îngrijorate de agresivitatea Chinei în regiune, Japonia și Filipine finalizează cel mai mare proiect comun de securitate maritimă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel