'Acesta nu vizează nicio ţintă specifică şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală', a declarat pe reţelele de socializare purtătorul de cuvânt al marinei chineze, Cheng Dewei.
Ministrul taiwanez de externe a acuzat China de 'intimidare' după trimiterea duminică în strâmtoarea Taiwan a portavionului, primul construit în întregime de China.
China încearcă 'să se amestece în alegerile din Taiwan', susţine ministrul Joseph Wu într-o postare pe Twitter. 'Alegătorii nu se vor lăsa intimidaţi', a adăugat el, făcând referire la alegerile preconizate pentru luna ianuarie. Purtătorul de cuvânt al marinei chineze a precizat că portavionul, care oficial nu a intrat în serviciul activ, a intrat în Marea Chinei de Sud după ce a traversat strâmtoarea ce separă Taiwanul de continent. Această misiune are ca obiectiv 'teste de cercetare ştiinţifică şi antrenamente de rutină', a adăugat el.
Beijingul revendică Taiwanul, o insulă guvernată separat de continent din 1949, şi nu exclude recurgerea la forţă pentru restabilirea suveranităţii sale asupra acesteia.
Taiwanul a trimis nave pentru a supraveghea portavionul chinezesc
Regimul comunist are relaţii dificile cu actualul preşedinte, Tsai Ing-wen, aşteptat să candideze pentru al doilea mandat, având drept rival un candidat care pledează pentru relaţii mai bune cu Beijingul. Ministerul taiwanez al Apărării a indicat - duminică - că a trimis nave şi avioane pentru supravegherea îndeaproape a portavionului chinez, monitorizat de asemenea de nave americane şi japoneze.
China dispunea până în prezent de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS şi achiziţionat de la Ucraina, acesta a intrat în serviciul activ în 2012. Al doilea portavion, cunoscut până acum sub denumirea 'Type-001A', a fost lansat la apă în 2017 şi a efectuat deja o serie de teste în mare. Nava are la bază propulsia clasică (nu nucleară) şi poate transporta aproximativ 40 de avioane. Un al treilea portavion este în prezent în curs de construcţie, potrivit media oficiale de la Beijing.
Cu un singur portavion pe moment operaţional, China rămâne în mod considerabil în urma SUA (11 portavioane), situându-se la acelaşi nivel cu Rusia (un portavion), cu Franţa (1), India (1) şi Marea Britanie (1), potrivit lui Nick Childs, specialist în forţele navale la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) din Regatul Unit.
Vezi și: Beijingul vorbește despre 'reunificarea' Taiwanului cu China
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News