China a scos portavionul Shandong la „întâmpinarea” portavionului SUA USS Nimitz. Chinezii au simulat operațiuni de luptă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul chinez Shandon cu avioane J-15 la bord. Foto: Ministerul Apărării din China
Portavionul chinez Shandon cu avioane J-15 la bord. Foto: Ministerul Apărării din China

Grupul de luptă al portavionului american USS Nimitz a început operațiunile în Marea Chinei de Sud la finalul săptămânii trecute. China a răspuns cu portavionul Shandong -  primul construit de industria chineză de apărare.

Misiunea SUA are ca scop asigurarea libertății maritime și descurajarea agresiunii chineze în regiunea pe care China o revendică în cvasitotalitate.

Imediat după ce navele americane au intrat în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud, Marina Armatei de Eliberare a Poporului a început monitorizarea acestora.

Publicația chineză Global Times, entitate media controlată de Partidul Comunist Chinezesc, a anunțat că portavionul Shandong a organizat „exerciții de confruntare maritimă în Marea Chinei de Sud pe fondul intrării în regiune a unui grup de luptă condus de un portavion american”. Chinezii fac referire la USS Nimitz.

2. Grupul de ... (shandong-portavion-china_99236600.jpeg)

Grupul de luptă al portavionului chinez Shandong în timpul unor manevre în Marea Chinei de Sud. Foto: Captură video via Global Times

Sursa citată acuză partea americană de tensionarea regiunii.

Potrivit unui comunicat al Marinei Armatei de Eliberare a Poporului, grupul de luptă condus de portavionul Shandong a efectuat exerciții ce simulau o confruntare în Marea Chinei de Sud.

Marina chineză a mai precizat că la exercițiile de „confruntare” au participat și avioane J-15 care au decolat de pe Shandong.

Shandong este al doilea portavion al Chinei și primul construit în țară. El a fost proiectat de  Dalian Shipbuilding International Corporation (DSIC) și lansat pe 26 aprilie 2017. Portavionul e construit urmărind cu aproximație designul primului portavion chinez Liaoning, de producție rusă, achiziționat de Beijing de la sovietici. 

Marina chineză deține trei portavioane.

 

Type 003, botezat Fujian - cel mai nou portavion al Chinei

 

În vara anului 2022 China a lansat la apă un portavion de nouă generație, proiectat și construit integral în China. 

Noul portavion Fujian folosește lansarea cu catapultă, care pare a fi un sistem de tip electromagnetic, asemănător celui dezvoltat inițial de Marina SUA.

Sistemul electromagnetic este mai puțin solicitant pentru aeronavă decât sistemele mai vechi de catapultare cu mecanism pe bază de abur, iar utilizarea unei catapulte înseamnă că nava va putea lansa de la bord o varietate mai largă de avioane. În plus, aceste catapulte permit lansarea unor avioane cu o încărcătură mai mare la bord, inclusiv cu rezervoarele externe de combustibil.

CITEȘTE ȘI: China are capacitatea de a dispune de cinci portavioane până în 2030. În ciuda ascensiunii chineze, SUA rămân „regina oceanelor”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel