China a sancționat trei giganți americani din industria de apărare. Beijingul interzice vânzarea armelor americane în China

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

China a declarat luni, 20 mai, că va sancționa trei companii americane din domeniul apărării pentru vânzările de armament efectuate către Taiwan, măsură anunțată chiar în momentul în care insula autonomă a anunțat numirea noului său președinte.

Firmele americane General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems și Boeing Defence, Space & Security vor fi adăugate pe lista „entităților nesigure” a Beijingului, după cum a anunțat Ministerul chinez al Comerțului.

„Acestor companii li se va interzice să se implice în activități de import sau export legate de China și le este interzis să facă noi investiții în China”, a declarat agenția de știri de stat Xinhua.

2. -imagine fara descriere- (boeing-f-15ex_01_35270800.jpg)

„Directorilor executivi ai companiilor li se interzice intrarea în China, în timp ce permisele de muncă le vor fi revocate”, se arată în comunicat.

Anunțul a venit în aceeași zi în care Lai Ching-te a depus jurământul în calitate de președinte al insulei democratice, în pofida presiunilor inclusiv militare în creștere ale Chinei.

Revendicând Taiwanul ca parte a teritoriului său, China îl consideră pe Lai, în vârstă de 64 de ani, un „separatist periculos” care va aduce „război și declin” pe insulă.

 

Poziția SUA față de Taiwan

 

Pe scurt, politica de lungă durata a Washingtonului față de Taiwan și de problema dintre Taiwan și China este una de „ambiguitate strategică”.

3. -imagine fara descriere- (taiwan-china-harta_44457300.jpg)

În această problematică, SUA susțin o politică cu China bazată pe “cele trei comunicate comune SUA-China”, “cele șase asigurări” și pe “Legea relațiilor cu Taiwan”, opunându-se oricăror modificări unilaterale ale status-quo-ului.

Mai concret, SUA nu susțin independența Taiwanului, recunosc un singur guvern - pe cel de la Beijing - și nu mai au relații diplomatice cu Taipeiul din 1979. 

Însă, în baza Legii relațiilor cu Taiwan, SUA pun la dispoziție “articole și servicii de apărare, după cum este necesar, pentru a permite Taiwanului să mențină o capacitate suficientă de autoapărare”.

Ca atare, Washingtonul a rămas cel mai important partener al Taiwanului și cel mai mare furnizor de armament. Chiar luna trecută SUA au aprobat un pachet uriaș de ajutor militar pentru Taipei, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, pentru refacerea capacității de apărare a insulei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel