China nu este dispusă să vadă o criză ucraineană prelungită și extinsă și este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a împiedica înrăutățirea situației și să continue să lupte pentru pace, a declarat Wang, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), potrivit unui comunicat de presă al întâlnirii publicat de Ministerul chinez de Externe.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, i-a împărtășit punctele cheie ale planului de pace, care vor fi studiate în detaliu de partea ucraineană imediat ce aceasta va primi textul integral al documentului, potrivit Ukrainska Pravda.
Ucraina aşteaptă să primească punctele cheie ale planului de pace propus de China
"Da, am avut o întâlnire cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, mi-a împărtășit punctele cheie ale planului de pace propus de China. Așteptăm cu nerăbdare să primim textul, deoarece nu este un lucru din care se pot trage concluzii doar ascultând despre ce este vorba în plan. Trebuie să cunoaștem toate detaliile. De îndată ce vom primi documentul, îl vom studia cu atenție și vom trage concluzii", a declarat Kuleba, marți, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Însă el a amintit mai departe formula de pace în zece puncte propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Noi credem că aceasta este calea de urmat, completă, concisă şi eficace", a indicat Dmitro Kuleba.
În acel plan de pace enunţat de Zelenski, acesta îi cere Rusiei să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, aşadar Moscova să accepte înfrângerea. De partea sa, Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru şi a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfăşurate în martie anul trecut, pentru că aşa i-ar fi cerut Washingtonul.
Dar "cred că există un element comun al Ucrainei şi Chinei: principiul integrităţii teritoriale", a mai remarcat marţi ministrul ucrainean de externe. "Nu este doar un element, este o piatră de temelie", a estimat el.
"Tot ceea ce China a făcut şi va face în contextul agresiunii ruse contre Ucrainei, dacă lăsăm la o parte retorică politică şi examinăm acţiunile, ar trebui să urmărească apărarea principiului integrităţii teritoriale", a insistat Kuleba.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News