Publicaţia americană Stripes.com precizează că Administrația Trump lucrează la verificarea informațiilor care sugerează că statul Chinez s-a oferit să recompenseze militanților din Afganistan pentru a ucide militari americani.
Doi oficiali ai Administraţiei Trump au declarat pentru site-ul Axios că informaţiile i-au fost prezentate lui Donald Trump într-un briefing care a avut loc pe 17 decembrie. Consilierul pentru Securitate Națională, Robert O'Brien, l-a informat, la începutul acestei luni pe președintele Donald Trump despre rapoarte cu privire la posibile finanţări ale Chinei oferite unor grupări insurgente din Afganistan pentru a ucide mai mulţi militari ai US Army, a raportat Axios.
Oficiali ai Administraţiei Trump din mai multe agenţii guvernamentale verifică amănunţit aceste informaţii, iar dacă acestea se vor dovedi adevărate, relaţia Chinei cu SUA ar suferi schimbări majori şi ar creşte tensiunile dintre cele două state, precizează VOA News.com.
Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat în timpul unei conferinţe de presă ca informaţiile apărute în mass-media americană ,,nu sunt altceva decât știri false’’ menite să „murdărească imaginea Chinei” și să dăuneze relațiilor dintre cele două țări.
„Nu am început niciodată un război împotriva altora, ca să nu mai vorbim de plată unor actorilor non-statali pentru a ataca alte țări”, a subliniat Wang.
Purtătorul de cuvânt chinez a afirmat că țara să nu se implică în conflictele interne din Afganistan și a reiterat sprijinul Beijingului pentru procesul de pace și reconciliere inițiat de SUA, care urmărește încheierea războiului care durează de aproape douăzeci de ani în această ţară.
Publicaţia The Hill este de cu totul altă părere şi precizează că rolul Chinei în războiul din Afganistan a fost dintotdeauna mascat, deoarece, deşi a chemat oficialii talibani la Beijing pentru a discuta despre planul pentru pace şi a încurajat soluţionarea conflictului dintre talibani şi guvernul afgan, a continuat să alimenteze conflictul, oferind sprijin material şi arme produse de industria chineză de apărare.
Relațiile SUA-China au fost în ultima vreme foarte tensionate mai ales în ceea ce privește comerțul internaţional, proprietatea intelectuală și alte probleme de natura diplomatică. Washingtonul a fost, de asemenea, extrem de critic față de abuzurile pe care China le-ar fi comis împotriva minorității musulmane uigure din regiunea vestică Xinjiang. Beijingul neagă acuzațiile că suprimă drepturile comunității musulmane, spunând că fac parte dintr-o campanie de propagandă occidentală menită să denatureze China.
Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan
La sfârşitul lunii iunie, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au arătat că serviciul de informaţii militar al Rusiei (GRU) ar fi plătit militanți talibani să ucidă forțe americane și ale coaliției din Afganistan.
La momentul respectiv, mai mulţi oficiali americani au declarat pentru New York Times că o unitate secretă a serviciului de informaţii militare al Armatei Ruse (GRU), care a fost implicat în mai multe tentative de asasinat în Europa, a oferit în 2019 recompense pentru atacuri asupra trupelor coaliției conduse de SUA în Afganistan.
Oficialii citați de NYT au precizat că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanic.
Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News