China a efectuat un ”test de rutină” al unei rachete balistice intercontinentale. Ultimul astfel de test a avut loc în 1980

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Racheta a fost lansată miercuri și a aterizat în zonele maritime așteptate, a declarat Ministerul chinez al Apărării.

China a declarat miercuri că a lansat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care transportă un focos fals în Oceanul Pacific, relatează Reuters.

Racheta a fost lansată miercuri și „a aterizat în zona maritimă estimată anterior”, a declarat Ministerul Apărării al Chinei, adăugând că lansarea de test a fost „de rutină” și „parte a antrenamentului anual”.

Nu au fost furnizate detalii despre locul în care a căzut racheta. De asemenea, ministerul nu a precizat dacă proiectilul a fost lansat dintr-un submarin sau de pe uscat.

Tipul de rachetă și calea de zbor au rămas neclare, dar presa de stat chineză a spus că Beijingul „a notificat în prealabil țările vecine”.

Analiştii spun că numirea testului „de rutină” este surprinzătoare, deoarece China a efectuat ultima dată un test în apele internaţionale în 1980.

„Cu excepția cazului în care am omis ceva, cred că este prima dată în mult timp când acest lucru se întâmplă și a fost raportat ca atare”, a postat pe platforma X Ankit Panda , un expert în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace.

Testele rachetelor balistice intercontinentale ale Chinei în apele internaționale sunt rare. Experții și un studiu istoric al programului Chinei de către Inițiativa de amenințare nucleară cu sediul la Washington sugerează că ultimul astfel de test a avut loc în mai 1980. În acel test, China a lansat racheta DF-5 în Pacificul de Sud, notează AP.

„Când nu au făcut ceva timp de 44 de ani și apoi o fac, ăsta e un lucru semnificativ”, a declarat Acton pentru The Associated Press.

Testele de arme nucleare ale Chinei au loc de obicei în interiorul țării, iar China a testat anterior rachete ICBM în deșertul Taklamakan din regiunea Xinjiang.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că navele sale nu au fost avariate.

„Vom continua să colectăm și să analizăm informații despre mișcările armatei chineze și vom lua toate măsurile de precauție posibile”, a declarat ministerul, potrivit postului japonez NHK.

Ultima dată când China a efectuat un astfel de test, racheta a zburat 9.070 de kilometri și a aterizat în Pacific. Acest test a implicat 18 nave navale chineze și este încă considerat unul dintre cele mai mari exerciții navale din China.

John Ridge , un analist al apărării din SUA, a declarat că China ar fi putut efectua testul ca un fel de „semnal către Statele Unite”.

 

China vrea să joace un rol mai important în securitatea regională

 

Beijingul şi Washingtonul sunt angajate într-o luptă intensă pentru influenţă în Pacific.

SUA rămâne principalul rival global al Chinei, deși Japonia , Taiwanul , Filipinele și altele au dispute teritoriale cu Beijingul care amenință uneori să se transforme în ciocniri militare.

Statele Unite trimit cu regularitate nave de război în Marea Chinei de Sud pentru a contracara pretenţiile teritoriale ale Beijingului, dar şi în apropierea Taiwanului pentru a sprijini liderii locali.

China şi-a modernizat puternic armata în ultimele decenii şi cheltuielile sale militare cresc în fiecare an, în pas cu creşterea economică, chiar dacă acestea rămân în continuare mult mai mici decât cele ale Statelor Unite.

Această consolidare a capacităţilor de apărare chineze provoacă în mod constant neîncredere în rândul anumitor naţiuni vecine, în special în cele cu care Beijingul are diferende teritoriale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel