Maşina de război a Rusiei, alimentată în continuare cu ,,combustibil'' din China: Companiile chineze au devenit un furnizor principal de metale utilizate în producția de arme

Cristian Soare |
Data publicării:
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.

Deși China a rămas oficial neutră în conflictul Rusia-Ucraina, există rapoarte și acuzații care sugerează că unele entități chineze ar putea oferi sprijin Rusiei, inclusiv furnizarea de componente pentru arme. Totuși, aceasta este o problemă complexă și controversată, iar amploarea și natura unui astfel de sprijin fac obiectul dezbaterilor și investigațiilor.   

Unele rapoarte indică faptul că societățile chineze au furnizat Rusiei bunuri cu dublă utilizare care ar putea fi utilizate în scopuri militare, cum ar fi microelectronică, componente pentru drone și alte echipamente. Există, de asemenea, numeroase acuzații potrivit cărora China ar fi furnizat Rusiei tehnologie militară, precum sisteme radar și tehnologie privind ghidarea rachetelor. Cu toate acestea, China a negat constant furnizarea de asistență militară Rusiei.   

Recent, jurnaliștii de la „Schemes” - proiectul media de investigaţie al Radio Liberty - au descoperit că, după impunerea sancțiunilor occidentale, China a devenit principalul și uneori singurul furnizor de galiu, germaniu și stibiu (antimoniu) către Rusia.

Youtube video image

Aproximativ douăzeci de companii chineze, inclusiv companii de stat, furnizează aceste metaloide sancționate Rusiei, unde sunt utilizate de companii din domeniul apărării.

Galiul, germaniul și stibiul sunt esențiale pentru majoritatea țărilor și sunt păstrate în rezerve de stat pentru a preveni penuria. Acestea sunt utilizate în microelectronică, sisteme laser, optică pentru imagistică termică, aliaje speciale și ca componente ale armelor nucleare.

După invazia rusă din Ucraina din 2022, au fost impuse sancțiuni care restricționau exportul acestor semimetale către Rusia. Acest lucru a dus la oprirea exporturilor din UE și SUA. Conform datelor vamale rusești obținute de jurnaliști, în 2023, China a devenit singurul furnizor de galiu și germaniu pentru Rusia, iar acest statut se menține până în prezent.

Potrivit experților intervievați de jurnaliștii de la „Schemes”, chiar dacă sancțiunile nu au un efect de 100%, ele forțează totuși Rusia să plătească mai mult pentru aceste semimetale și să reducă volumul livrărilor.

Din cele peste douăzeci de întreprinderi din China care vând Rusiei galiu, germaniu și stibiu, cel puțin o treime sunt societăți deținute cel puțin parțial de statul chinez. Niciuna dintre aceste societăți chineze nu a fost sancționată până în prezent.

Ca exemplu, jurnaliștii citează Yunnan Lincang Xinyuan Germanium Industry. Cea mai mare cotă din această companie este deținută de un membru al Partidului Comunist, Bao Wendong, care este și director și președinte al consiliului de administrație al companiei. Participații mai mici la această companie aparțin la două firme de stat.

Jurnaliștii au constatat că majoritatea companiilor rusești care importă aceste minerale critice din China în Rusia sunt strâns implicate în complexul militar-industrial de stat. Sau sunt deținute direct de producători de armament, cum ar fi corporația Rostec. Întreprinderile sale produc avioane de luptă, elicoptere, tancuri, artilerie, echipamente de război electronic, muniție pentru diverse vehicule și rachete.

Niciuna dintre aceste firme importatoare de germaniu și stibiu din China, care nu sunt deținute direct de companii militare ruse, nu a fost încă supusă sancțiunilor occidentale.

Importatorii de galiu au fost sancționați, dar continuă să importe galiu în Rusia în ciuda acestui fapt. Nu sunt implicate doar companii rusești, ci și filiale ale unor corporații străine. De exemplu, jurnaliștii au identificat companiile Ferrotec Nord și RMT, care fac parte din holdingul japonez Ferrotec Holdings Corporation, ca importatori de galiu.

Reamintim că, în decembrie 2024, China a interzis complet exporturile către Statele Unite de materiale care ar putea avea aplicații militare, inclusiv galiu, germaniu, stibiu, grafit și materiale superdure.

Este important de remarcat faptul că furnizarea de arme sau de asistență militară Rusiei ar reprezenta o încălcare a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei. Dacă se constată că China oferă un astfel de sprijin, aceasta s-ar putea confrunta cu consecințe semnificative din partea țărilor occidentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel