China a anunțat o mărire a bugetului pe apărare cu 7.2%, fiind îngrijorată de alianțele SUA cu statele din regiune. Bugetul rămâne însă de 3 ori mai mic decât al SUA

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării din China

China a anunțat marți o creștere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024, pe fondul corupției din armată și a tensiunilor persistente care privesc Taiwanul și Marea Chinei de Sud.

Similar cu cel din 2023, acest procent a fost confirmat de Ministerul Finanțelor în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, care a început marți.

China intenționează să cheltuiască 1.665,5 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari) pentru apărare, un buget de peste trei ori mai mic decât cel al Statelor Unite.

Gigantul asiatic menține o "creștere rezonabilă" a bugetului său militar pentru "a-și proteja suveranitatea, securitatea și interesele sale de dezvoltare", a explicat luni Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii parlamentare, potrivit Agerpres, care citează AFP . Acesta este în creștere de câteva decenii, pe măsura creșterii economice.

Țara alocă armatei 1,6% din PIB, mult mai puțin decât SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Cu toate acestea, creșterea militară a Chinei este privită cu suspiciune de către SUA, Japonia și Filipine, țări cu care China concurează pentru controlul asupra unor insule mici din Marea Chinei de Sud. De asemenea, trezește temeri în Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori pe care China speră să o reunească cu teritoriul său, sau în India, cu care uneori conflicte de-a lungul graniței disputate din Himalaya.

În ceea ce o privește, China se declară îngrijorată de alianțele militare stabilite de rivalii săi regionali cu SUA sau chiar cu NATO, care prezintă acum Beijingul drept o provocare la adresa intereselor membrilor săi.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în ianuarie că Beijingul "se apropie de noi" pentru că "îl vedem în Africa, în Arctica, îl vedem încercând să controleze infrastructurile critice".

 

China crește spectaculos ca putere navală și nucleară

 

În acest context, China a realizat în special anul trecut "o creștere substanțială a numărului de focoase nucleare", a declarat pentru AFP James Char, expert în armata chineză la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

Potrivit SIPRI, în 2023 Beijingul avea 410 focoase nucleare (+60 într-un an), mult în urma Washingtonului (3.708) și a Moscovei (4.489).

"Scandalurile recente de corupție din armată ridică totuși îndoieli cu privire la eficacitatea forței sale de rachete și la profesionalismul forțelor militare", a declarat Adam Ni, redactorul șef al revistei China Neican, newsletter cu informații despre actualitatea chineză.

Anul trecut, China și-a schimbat de două ori ministrul apărării. Retras din martie 2023, fostul ministru Wei Fenghe nu mai apare în public, la fel ca succesorul său Li Shangfu, demis în octombrie, fără explicații, după câteva luni. Alte personalități militare de rang înalt, în special din domeniul rachetelor nucleare, au fost concediate.

Washingtonul continuă să ocupe primul loc în privința bugetului militar. Potrivit SIPRI, SUA sunt țara cu cele mai mari cheltuieli militare, 877 de miliarde de dolari în 2022, conform ultimelor cifre disponibile. Urmează China (292), Rusia (86,4), India (81,4), Arabia Saudită (75), Regatul Unit (68,5), Germania (55,8) și Franța (53,6).

În plus, SUA dispun de o prezență globală și de rețele de alianțe, pe care China nu le poate avea pe termen scurt", a evidențiat Adam Ni. Washingtonul are sute de baze militare în străinătate, în timp ce China are doar una în Djibouti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel