Chiar vor iranienii să vadă avioane F-35 deasupra Teheranului? Berkovits: Israelul e pregătit. De data asta SUA nu ne vor mai putea opri

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului
EXCLUSIV
F-35 Adir. Foto: Forțele Aeriene ale Israelului

Forțele de apărare ale Israelului (IDF) sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul în care Iranul va lua decizia nesăbuită de a lansa un atac asupra Israelului ca urmare a eliminării de către IDF, în Liban, a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, gruparea teroristă șiită subordonată în totalitate Teheranului. Aprilie 2024 nu se va mai repeta.

Orice scenariu înseamnă inclusiv un atac masiv iranian. În aceste condiții Israelul va riposta de data aceasta. DefenseRomania a discutat în contextul eliminării lui Hassan Nasrallah cu Herman Berkovits, care nu este doar doctorul personal al premierului Benjamin Netanyahu ci și prietenul actualului premier israelian.

Bun cunoscător al situației din regiune dr. Berkovits s-a născut în România, la Maramureș. El a transmis în dialogul purtat cu publicația noastră că e cât se poate de convins că IDF ia în calcul orice scenariu după eliminarea lui Nasrallah, capul Hezbollah fiind responsabil de numeroase atentate teroriste și de moartea nu doar a mai multor cetățeni israelieni, cât și occidentali și numeroși musulmani. Amintim că Hezbollah, de departe cea mai bine înarmată și puternică organizație teroristă din lume, a luptat activ în războiul civil din Siria.

 

Fundamentalismul islamic nu are ca obiectiv doar distrugerea Israelului cât și a creștinismului. Dacă Iranul se joacă cu focul am putea vedea avioane F-35 israeliene la Teheran

 

2. Paradă mil... (1-iran-4_86000000_37145600.jpg)

Paradă militară în care sunt prezentate rachete și drone iraniene / Foto: Agerpres

„Sunt convins că se ia în calcul și acest scenariu (n.r. - Iranul să apese pe buton și să declanșeze o operațiune militară de amploare împotriva Israelului). Nu uitați că vorbim de niște islamiști radicali care vor să distrugă nu doar Israelul ci și creştinătatea și întreaga lume. Noi suntem pregătiți. 

Amintiți-vă că premierul Netanyahu a transmis Iranului de la tribuna ONU că dacă va face o mișcare nesăbuită Israelul va răspunde cu toată forța. E prima oară când dintr-un astfel de forum premierul amenință deschis Iranul cu un atac. 

Nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat în aprilie când au lansat sute de rachete și drone pe care 99% le-am interceptat. Atunci noi nu am ripostat din cauza că americanii au insistat pentru acest lucru. De data aceasta nu se va mai întâmpla același lucru”, a precizat dr. Berkovits.

 

Israelul are de partea sa cel mai puternic aliat militar: Statele Unite

 

3. Sursă foto... (parasutisti-sua-us-army_70366500.jpg)

Sursă foto: 82nd Airborne Division

Herman Berkovits atrage atenția că iranienii sunt imprevizibili, dar e de părere că se vor gândi de două ori dacă vor acționa militar împotriva Israelului. El amintește că Statele Unite ale Americii și-au reiterat angajamentul de a proteja sub orice formă Israelul. Un mesaj cât se poate de clar transmis Teheranului, în ciuda 

„Când vine vorba de Iran nu poți știi niciodată ce decizie urmează să se ia, dar eu totuși cred că și la Teheran ei se gândesc de două ori înainte să lanseze un asemenea atac. În rest amenințările cu războiul total sunt zilnice, inclusiv după eliminarea de acum două luni a lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas, lichidat la Teheran. Israelul nu a admis că s-a aflat în spatele atacului, dar Iranul a amenințat și atunci cu un război inevitabil.

Eu cred că ei ar trebui să se gândească bine deoarece situația lor economică e groaznică iar noi avem de partea noastră cel mai puternic aliat militar din istorie: SUA. Avem siguranța Americii care chiar și azi a transmis că e de partea Israelului și a avertizat Iranul să nu declanșeze un conflict major”, a conchis Herman Berkovits.

 

F-35I Adir - varianta special configurată pentru Israel

 

4. Avioane de... (f-35-adir-fortele-aeriene-israeliene_54633300.jpeg)

Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Israelul a semnat în ceastă vară înțelegerea prin care Forțele Aeriene israeliene vor primi încă o escadrilă formată din 25 de avioane de luptă F-35, a confirmat la vremea respectivă Ministerul israelian al Apărării.

Ministerul israelian al apărării a declarat că este a treia escadrilă din aceste avioane de luptă F-35 care va fi integrată în Forțele Armate Israeliene.

Forțele aeriene israeliene vor avea, astfel, la dispoziție 75 de avioane „stealth”, întrucât Israelul comandase deja 50.

În configurația actuală, un F-35A, inclusiv F-35I, înarmat, are o rază de acțiune de 1.050 de kilometri. Nu e suficient în anumite cazuri ipotetice. Spre exemplu Tel Aviv se află la 1.600 de kilometri de Teheran.

Nu e niciun secret că IDF a lucrat intens, cu aprobarea SUA, la modificarea F-35I, pentru a le mări raza de acțiune.

IAF i-au dat aeronavei un nume ebraic, “Adir”, care are sensul de măreț, impunător, puternic.

Principalele modificări făcute la F-35-urile israeliene sunt pe componentele de C4I (comandă, control, comunicații, computere și informații), război electronic și integrarea armelor.

Israelul a susținut că are nevoie de un sistem de război electronic personalizat, dezvoltat indigen, deoarece principalii săi inamici sunt jucători non-statali precum Hamas și Hezbollah, precum și grupuri regionale interpuse (proxy) care nu au capabilități aeriene, dar care și-au perfecționat lupta împotriva armatei israeliene. Un rol important pentru piloții aeronavei devine astfel identificarea frecvențelor radio inamice, bruierea acestora, identificarea și distrugerea mijloacelor de comunicații inamice sau a sistemelor de ghidare a armelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel