Cel puțin așa susține Goerge Robertson, fost secretar general al NATO între 1999 și 2003 și secretar al apărării din partea Partidului Laburist englez.
Potrivit lui Robertson, scrie publicația britanică The Guardian, Putin ar fi dorit ca Federația Rusă să facă parte din grupul statelor „stabile și prospere” din Europa de Vest.
Putin ar fi dorit ca Moscova să fie parte a Occidentului, dar, spune Roberston, președintele rus nu a dorit să stea „la coadă cu state care nu contează” în ceea ce privește aderarea.
Înainte de 2004 Putin ar fi discutat despre aderarea Rusiei la NATO, dar nu a vrut să stea „la coadă cu țări care nu contează”
George Robertson povestește că după ce Vladimir Putin a devenit președintele Federației Ruse la începutul anilor 2000, în timpul unei întrevederi, liderul rus l-ar fi întrebat „Când ne veți invita să ne alăturăm NATO”, iar Robertson, pe atunci secretar general al celei mai puternice Alianțe militare din istorie, i-a spus că NATO nu invită state ci statele solicită să se alăture Alianței. În acel moment Putin i-a replicat că Rusia nu vrea „să stea la coadă cu state care nu contează”.
Sursa citată mai precizează că Putin nu vedea NATO ca un inamic iar la vremea respectivă ar fi considerat că Federația Rusă face parte din cultura europeană.
De precizat că până la publicarea acestui material nu există nicio reacție oficială din partea Kremlinului după informațiile publicate de The Guardian.
Nu putem semnala că imediat după acest episod povestit de fostul secretar general al NATO a urmat valul de aderări din 2004, când România, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și Bulgaria s-au alăturat Alianței Nord-Atlantice. Precedentul val a avut loc în 1999 iar următorul în 2009.
Ca o cronologie, în aprilie 1997, Parlamentul României a adoptat în unanimitate un mesaj adresat celor 16 state membre NATO prin care se solicita o decizie favorabilă României cu prilejul summit-ului organizaţiei de la Madrid.
Totodată, în iulie 1997, şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale organizaţiei nominalizează, în textul comunicatului summit-ului, România printre statele candidate care au obţinut progrese semnificative în îndeplinirea criteriilor de aderare la NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News