Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armă laser britanică DragonFire / Foto: UK.Gov
Armă laser britanică DragonFire / Foto: UK.Gov

Laserul DragonFire se anunță un veritabil distrugător de drone, dar britanicii încă lucrează la proiect.

Publicitate

Ministerul britanic al Apărării a anunțat vineri că, din 2027, va instala pe navele sale de război lasere DragonFire, capabile să doboare drone.

DragonFire era așteptat să devină operațional abia din 2032, dar Războiul din Ucraina schimbă planurile Marii Britanii, care vrea să operaționalizeze sistemul cu 5 ani mai devreme - în 2027. „Nu vom întârzia să punem DragonFire în mâinile armatei noastre pentru a contracara amenințările cu care ne confruntăm”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, citat de BBC.

Anunțul vine în urma unei serii de teste de tragere de mare succes care au demonstrat capacitatea sistemului de arme laser DragonFire.

 

Până în 2027, laserele DragonFire ar putea fi văzute și pe frontul din Ucraina

 

Dar asta nu e tot. Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps a mers chiar mai departe și sugerează că o parte din dezvoltarea finală a noii arme ar putea fi realizată în cooperare cu forțele ucrainene, care au nevoie de orice sistem antiaerian capabil să doboare sutele de drone care lovesc săptămânal infrastructura critică.

„Am ajuns să accelerăm producția sistemului laser DragonFire pentru că cred că, având în vedere cele două conflicte majore care se desfășoară... a avea o armă capabilă să distrugă drone ar putea avea consecințe uriașe”, a spus Shapps în timpul unei vizite la un centru de cercetare militară joi Porton Down din Salisbury, în sudul Angliei.

Întrebat dacă sistemul ar putea fi gata mai devreme de 2027, el a spus:

”DragonFire nu trebuie să fie 100% perfect pentru ca ucrainenii să pună mâna pe el. (...) Nu vom așteptă să atingem 99,9% perfecțiune pentru a-l trimite pe teren; dacă va ajunge la un 70%, îl trimitem acolo și apoi... îl dezvoltăm mai departe”, a spus domnul Shapps.

 

Precizie ridicată, la un cost nesemnificativ

DragonFire este dezvoltat de MBDA, împreună cu partenerii Leonardo UK și QinetiQ, dar și cu Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (DSTL) și reprezintă o alternativă pe termen lung și cu costuri reduse pentru apărarea împotriva dronelor.

Ministerul a anunțat că laserele vor avea un cost de aproximativ 10 lire sterline per lovitură și vor fi atât de precise încât vor putea lovi o monedă de la un kilometru distanță.

Practic, potrivit britanicilor, declanșarea sistemului DragonFire timp de 10 secunde este echivalentul costului utilizării unui radiator electric, timp de o oră.

Sistemele antiaeriene și antidronă sunt foarte scumpe. De exemplu, rachetele Sea Viper, pe care Marea Britanie le folosește în prezent pentru a doborî dronele Houthi din Marea Roșie, costă 1 milion de lire sterline fiecare.

”Într-o lume din ce în ce mai periculoasă, abordarea noastră față de achiziții se schimbă și ea. Reformele noastre cuprinzătoare vor accelera livrarea celor mai noi echipamente și arme către forțele noastre armate” a declarat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, într-o declarație despre laser.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel