Chiar dacă contraofensiva ucraineană nu are succesul aşteptat, dincolo de linia frontului rezultatele sunt notabile: Rusia a pierdut 40% din sistemele de apărare S-400 din Crimeea

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a poziționat în mod strategic cinci dintre bateriile sale de rachete sol-aer S-400, inclusiv radarele acestora, în regiunea Crimeea, aflat începând cu 2014 sub ocupaţie rusă. Cu toate acestea, într-un interval de timp de aproximativ o lună de zile, Forţele Armate Ucrainene au reușit să distrugă două dintre aceste sisteme de rachete. Este important de precizat că fiecare distrugerea a unei baterii S-400 de către ucraineni indică o reducere scădere a capacităţilor de apărare pe care ruşii le-au construit în jurul Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol. 

Recentele atacuri pe care ucrainenii le-au efectuat cu succes au fost facilitate de utilizarea celei mai recente versiuni a rachetei de croazieră anti-navă Neptun a Marinei ucrainene.

Versiunea de bază a acestei rachete a fost unda dintre armele pe care Forţele Armate Ucrainene le-au utilizat pentru a lovi crucișătorul Moskva al Flotei ruse din Marea Neagră, în aprilie 2022. Această versiune, potrivit datelor furnizate de ucrainenii, avea o rază de acțiune impresionantă de 190 de mile, transportând o încărcătură utilă de aproximativ 150 kg, în timp ce cea mai recentă versiune crește raza de acțiune la 225 de mile cu un focos de 350 de kg.

Obiectivul iniţial al marinei ucrainene, prin lovirea sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană din Crimeea, a fost de a face loc forțelor aeriene ucrainene pentru a ținti Flota rusă din Marea Neagră ancorată în Sevastopolul ocupat.

Miercuri, bombardierele Sukhoi Su-24 ale forțelor aeriene ucrainene au lansat o salvă de rachete de croazieră Storm Shadow care au avut efecte catastrofale asupra unui doc uscat din Sevastopol, făcând ca două nave de război - o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa Kilo - să nu mai poată fi salvate în urma incendiului rezultat.

Este logic că ucrainenii s-ar putea să nu fi terminat încă operaţiunea. Flota rusa din Marea Neagră este formată din alte câteva zeci de nave de război mari care rămân la fel de vulnerabile la rachetele de croazieră, ca și recent distrusele nave Ropucha și Kilo.

Având în vedere că evenimentele recente au dus la scoaterea din joc a unei baterii S-400 destinate inițial să protejeze aceste nave, capacitatea de apărare a flotei a fost compromisă în mod considerabil.

 

De ce sistemul rusesc S-400 nu a putut intercepta rachetele ucrainene R-360?

 

Sistemul de apărare aeriană S-400 este unul dintre cele mai avansate și mai capabile sisteme din lume, cel puţin aşa îl lauda industria rusă de armament.  Sistemul a fost conceput pentru a contracara o gamă largă de amenințări, inclusiv rachete de croazieră precum R-360 Neptun.

Cu toate acestea, eficacitatea oricărui sistem de apărare aeriană depinde de diverși factori, cum ar fi scenariul specific de angajare, tacticile folosite de atacator și capacitățile rachetei care este contracarată. În cazul eșecului S-400 împotriva rachetei R-360 Neptun, pot fi luate în considerare mai multe motive.

Un motiv posibil pentru eșecul S-400 ar putea fi atribuit tacticilor specifice folosite de forțele ucrainene în timpul angajamentului.

R-360 Neptun este cunoscut pentru manevrabilitatea și capacitățile sale de zbor la joasă altitudine, ceea ce poate face mai dificilă detectarea și interceptarea acestuia.

Un alt factor care ar fi putut contribui la eșecul S-400 este reprezentat de contramăsurile folosite de R-360 Neptun. Rachetele de croazieră folosesc adesea diverse contramăsuri, cum ar fi bruiajul radar sau momelile, pentru a deruta și a evita sistemele de apărare aeriană.

Eșecul lui S-400 împotriva lui R-360 Neptun ar putea fi atribuit și limitărilor inerente ale sistemului de apărare aeriană în sine. Deși S-400 este foarte capabil, niciun sistem nu este perfect și există întotdeauna vulnerabilități sau puncte slabe potențiale care pot fi exploatate.

Este posibil ca designul sau caracteristicile specifice ale R-360 Neptun să fi reprezentat o provocare unică pe care S-400 nu a fost optimizat să o contracareze în mod eficient.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel