Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

A spune că perspectivele geopolitice pentru următorii ani nu arată bine este un eufemism - situația este deosebit de gravă. În plus, așa cum remarca și istoricul Timothy Snyder, 2024 (an cu zeci de procese electorale) e un punct de cotitură pentru sistemul internațional: fie rămâne în picioare, fie vom asista la începutul schimbării ordinii internaționale. România este, probabil, statul european (exceptând Rusia, bineînțeles) care poate influența cel mai profund dinamica Occident - Rusia.

La finalul lunii decembrie, Bild relata, într-un material citat și de DefenseRomania, despre indiciile pe care un serviciu european de informații le are, în legătură cu un posibil plan al Rusiei de a destabiliza Europa.

Rusia ar putea specula o ”fereastră neagră” de timp, spun sursele publicației germane. Analizele serviciului european de informații iau în calcul varianta în care Rusia ar putea lovi Europa chiar în momentul în care SUA se vor găsi în perioada de tranziție a puterii și nu vor putea veni în ajutorul statelor europene decât cu o oarecare întârziere.

 

Opinie: Unde e punctul slab al NATO?

Harta Europei / pexels, aliaksei lepik

Statele cu riscul cel mai mic. Ungaria, Slovacia au  regimuri favorabile Rusiei, iar Cehia pare statul cel mai ancorat în spațiul european.

În Polonia sentimentul anti-rus, dar și capacitatea de ripostă militară sunt la nivel ridicat. Acest lucru ar fi valabil și pentru România, dar țara noastră are o particularitate ce poate fi speculată de ruși.

La prima vedere, cele mai vulnerabile ținte s-ar părea că sunt statele baltice, cu o populație rusofonă numeroasă și o armată de dimensiuni reduse. Lituanienii și polonezii sunt probabil în gardă, iar zona Coridorului Suwalki este bine protejată. Totuși, este de așteptat ca orice atac rusesc să activeze, fără rezerve, articolul 5 al NATO.

Rămâne România - prima țară NATO pe lista Rusiei, nu din cauza armatei fragile sau a sprijinului militar important pentru Ucraina (sprijin de care oficiali români refuză cu obstinație să vorbească).

România nu are nici comunitate rusofonă precum statele Baltice, are o armată relativ solidă, capabilă să răspundă, pe termen limitat, unor amenințări militare.

Totuși, Rusia va căuta punctul slab în ansamblul NATO, iar principala vulnerabilitate pare a fi chiar România, prin ”fratele mai mic” Republica Moldova (cel mai sărac stat din Europa, cu o armată insuficient pregătită, tehnică militară sovietică veche de 50-60 de ani. În plus, propagandă rusă rămâne solidă, iar scena politică moldovenească e puternic infiltrată de agenți ai Moscovei).

Astfel, Moscova va căuta destabilizarea majoră a Republicii Moldova. Narativul rusesc se va axa pe persecuțiile Chișinăului asupra comunității rusofone - metodă patentată de Moscova în Ucraina, atât în 2014, cât și în invazia din februarie 2022).

 

O intervenție hibridă (omuleți verzi, ”miliții populare”, cetățeni ”de bine” etc) a Rusiei în R. Moldova va forța Bucureștiul să aleagă

 

Militar al Armatei ruse / Foto: Ministerul rus al Apărării, facebook

Primul scenariu presupune ca nimeni să nu intervină pentru Chișinău, dar în această situație Moscova își construiește pentru următoarele decenii un cap de pod, lângă Gurile Dunării.

A doua variantă presupune ca România să ajute militar Republica Moldova. În acest caz, țara noastră ar putea risca pierderea sprijinului NATO, întrucât România are intra într-un soi de conflict, fără ca teritoriul său  să fie atacat, iar oficialii de la Moscova știu foarte bine să speculeze orice slăbiciune ”birocratică” din cadrul Alianței.

Soluția este, la modul general, descurajarea Rusiei să întreprindă orice acțiune în acest sens, mai ales că mai toate analizele sunt de acord că o ciocnire între Rusia și Occident este mai probabilă ca oricând.

În câțiva ani, Moscova își va putea reconstrui potențialul militar, deteriorat în invazia din Ucraina, iar apoi – într-o situație favorabilă legată de distragerea atenției Washingtonului cu potențiala intervenție a Chinei în Taiwan - ar putea chiar trece la acțiune. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel