Cheltuielile globale pentru apărare ajung la 1,9 trilioane dolari, după 7 ani de creștere

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În creștere cu o rată de 1,9% în 2020 față de anul precedent, cheltuielile pentru apărare au înregistrat un trend ascendent începând cu 2014, conform ultimelor date furnizate de cunoscuta agenție Janes, specializată în analiza informațiilor de apărare open-source.

Cheltuielile totale de apărare, la nivel mondial, au ajuns la 1,93 trilioane USD în 2020 - în creștere cu aproape 180 miliarde USD, față de 2010, când au atins valoarea de 1,75 trilioane.

Creșterea cheltuielilor globale va încetini în 2021, dar nu se preconizează o contracție

Deși creșterea din 2020 a depășit-o pe cea înregistrată în 2019, nu se așteaptă ca această accelerare să se mențină și în 2021. Janes prognozează o încetinire semnificativă a cheltuielilor pentru apărare în acest an, deoarece impactul economic al pandemiei Covid-19 continuă să fie resimțit. Cu toate acestea, în afara declinului treptat al Statelor Unite, reduceri de cheltuieli vor fi doar în regiunile care depind de exportul de materii prime cum ar fi petrolul, în timp ce în regiunile cu o economie solidă, cheltuielile vor înregistra o creștere.

La nivel global va exista o creștere totală a cheltuielilor pentru apărare în 2021, dar care se va situa la cea mai mică rată de după 2013.

Cel mai grav impact al pandemiei Covid-19 asupra finanțării apărării este așteptat, probabil, în 2022, când guvernele ar putea începe să limiteze cheltuielile, însă și atunci va avea loc o ușoară creștere, determinată în mare parte de o expansiune puternică în Asia.

Începând cu 2023, ”creșterea alocațiilor bugetare pentru apărare se va accelera încă o dată, împingând totalul global al prognozei noastre până la 2,23 trilioane USD până în 2030”, a precizat Andrew MacDonald, analist principal la Janes.

Renașterea creșterii bugetului pentru apărare din Europa a continuat în 2020, dar este probabil să nu mai fie atât de puternică anul acesta.

În termeni procentuali, cheltuielile militare ale Europei au crescut cel mai mult în 2020, finanțarea fiind mai mare cu 5,6% față de anul precedent. În anii următori, bugetul european pentru apărare va avea un ritm de creștere mai lent. În schimb, Europa de Est va avea un comportament puțin diferit față de trendul european, deoarece va continua să reacționeze la amenințarea militară percepută dinspre Rusia.

 

Covid-19 nu reușește să perturbe tendințele pe termen lung în finanțarea apărării

 

Deși este aproape sigur că, pe termen scurt, va determina o încetinire a creșterii cheltuielilor de apărare mondiale, este foarte puțin probabil ca, pandemia Covid-19 să influențeze schimbările strategice pe termen lung care deja au fost puse în mișcare în fiecare din regiunile lumii.

Astfel, în timp ce pandemia pare să înăbușe creșterea puterii de cumpărare a unor regiuni precum Orientul Mijlociu, să ducă la tăieri de finanțare în Rusia și la un declin relativ în bugetele SUA, regiunea Asia-Pacific alocă din ce în ce mai mulți bani pentru sectorul apărării.

„În 2010, Asia era responsabilă pentru puțin peste 20% din fondurile militare mondiale și până în 2028 ne așteptăm să crească la 35%, depășind America de Nord și ajungând cea mai mare regiune după valoare”, a precizat Andrew MacDonald.

Comentariul autorului: Coroborând datele furnizate de Janes cu populația planetei rezultă că, în 2010 pentru un locuitor al planetei se cheltuiau anual aproximativ 253 de dolari, în 2020 – 248 dolari (o scădere de 2%), pentru ca în 2030 să se ajungă la 269 de dolari (o creștere de 8,5%).

 

România în 2019, potrivit SIPRI, a alocat 255 de dolari de persoană pentru apărare.

 

Primele cinci țări, în 2019, din punct de vedere al bugetului militar pe cetățean, erau Israelul cu 2400 dolari, SUA - 2220,  Singapore – 1930, Kuwait – 1830 și Arabia Saudită cu 1805. Explicația principală pentru nivelul mare al cheltuielilor din aceste state este strategia bazată pe o descurajare suficient de credibilă.

În 2019, China a cheltuit 182 de dolari pentru un locuitor, Rusia - 446, iar India  - 52.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel